Live Live

Enschedese speeltuinen zuchten onder jeukrups

Gepubliceerd: Dinsdag 18 juni 2019 15:26

Enschedese speeltuinen zuchten onder jeukrups

Elf van de 18 Enschedese speeltuinen hebben grote overlast van de eikenprocessierups. De Stichting Enschedese Speeltuinen (SES) heeft dinsdag besloten het Kozakkenpark onmiddellijk te sluiten voor alle medewerkers en bezoekers. Mogelijk volgen er de komende dagen nog meer.

Onverantwoord
Ook wordt een aantal speeltuinen gedeeltelijk afgesloten. Directeur Henja Bartelink van SES spreekt haar grote zorgen uit. „Op sommige locaties is de overlast zo ernstig dat het onverantwoord is om kinderen en medewerkers nog langer toe te laten. Er zijn al veel klachten bij bezoekers en medewerkers, die kampen met uitslag en jeuk Op ‘t Honk hanteren we maatwerk en proberen we op een creatieve manier de tuin toch open te houden”, zegt Bartelink.

Jeugd-Viva
Over drie weken begint het jaarlijkse festijn de jeugd-Viva voor kinderen die niet of nauwelijks op vakantie gaan en het is maar zeer de vraag of het evenement door kan gaan. „We bekijken de situatie dag voor dag en hopen dat de gemeente er aan toe komt om op die plekken zo snel mogelijk de rupsen te bestrijden”, zegt Bartelink. Maar ook SES beseft dat het bijna geen beginnen is voor de bestrijdingsdiensten. „Zelf hebben we niet de middelen om de rups effectief te bestrijden en bovendien is het een specialistisch werkje dat je niet zomaar even kunt doen.”

Drastische maatregelen
Speeltuin ‘t Hogeland kent ook grote problemen met de rups die niet alleen in de bomen kruipt, maar ook richting de speeltoestellen. De entree van de speeltuin gaat nu via het speeltuingebouw, maar volgens Bartelink kan het zomaar zijn dat ook die tuin voorlopig op slot moet. „Soms kunnen we toe met het sluiten van enkele toestellen, maar als het niet anders kan dan nemen we drastische maatregelen en sluiten we de tuinen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: