Live Live

Enschedese scholen maken van stenen woestijnen groene pleinen

Gepubliceerd: Woensdag 24 juli 2019 12:13

Enschedese scholen maken van stenen woestijnen groene pleinen

Schoolpleinen in Enschede zijn per definitie stenen woestijnen. Het is er op tropische dagen zo heet dat er scholen zijn die de kinderen tijdens de pauze binnen houden. Dat moet anders, vinden zeker negen basisscholen. Zij omarmen het 'groene schoolplein'.

Pleinen met bomen -het liefst geen eiken-, bosjes, water wellicht, ruimte om hutten te bouwen, boompje klimmen, wallen en stilteplekken. En het liefst zo weinig mogelijk bestrating. Zo moeten de nieuwe speelplekken rond de schoolgebouwen eruit komen te zien. Overijssel maakt zich sterk voor de ontwikkeling van die oases en heeft zich ten doel gesteld tot 2025 alle pleinen van basisscholen in de provincie te vergroenen.

Het provinciebestuur heeft daar geld voor over. Elke school kan 10.000 euro subsidie krijgen, maar dan moet ze daar hetzelfde bedrag bijleggen. Daarbij wordt verwacht dat ze met acties als sponsorlopen en rommelmarkten aan het resterende geld te komen. Het ontwerp en de aanleg van zo’n groen schoolplein kost al gauw 60.000 euro.

Subsidie
Inmiddels maken vijftien van de 68 Enschedese basisscholen aanstalten om een groen plein aan te leggen. Negen scholen zijn al een stap verder, die hebben al een subsidieaanvraag bij de provincie gedaan. Dat zijn de basisscholen Zevenster, het Stadsveld, Het Wooldrik, Prinseschool (Daalweg), De Troubadour, Willem Wilmink, Het Vastert, Glanerbrug-Zuid en Willem van Oranje.

Er zijn voor de realisatie nog wel wat barrières op te ruimen. Wat te denken van kinderen die vies worden van het buitenspelen, wie en hoe onderhoudt je zo’n groen plein en hoe veilig maak je dat? “We hebben bijvoorbeeld te maken met een attractiebesluit. Dat zegt om maar eens wat te noemen dat je zelfs voor een omgevallen boom nog een keurmerk moet hebben”, vertelt Nicolette Hoogeveen, die de groene pleinen in de gemeente promoot.

Voordelen
“In Duitsland zijn al heel veel pleinen groen. Daar zie je dat kinderen laarzen mee naar school krijgen en die dan uit doen als ze hun lokalen binnengaan.” Voor Hoogeveen is duidelijk dat het vergroenen van de speelomgeving van kinderen belangrijk is voor de stad. Ze somt moeiteloos de voordelen op: grotere biodiversiteit, natuurlijke speelomgeving, voorkomen van hittestress en ontharding van stad waardoor wateroverlast wordt voorkomen. Daar staat tegenover het duurdere onderhoud van de speelplek en vrees voor vandalisme en veiligheid van de kinderen “Je moet weer aan het idee wennen”, aldus Hoogeveen die maar meteen aangeeft dat er nog subsidieruimte is voor groene pleinen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto's: Henk ten Harkel

Deel deze pagina: