Live Live

Enschedese ouders: ‘Help, mijn kind wil een tussenjaar!’

Gepubliceerd: Zondag 14 april 2019 11:47

Enschedese ouders: ‘Help, mijn kind wil een tussenjaar!’

“Toen hij met dat idee kwam dacht ik: ‘Ik ga er maar niet teveel tegenin, dan wordt het alleen maar interessanter. Maar ja, hij houdt vol. Dus wat moet je dan?” Het dilemma van Debbie Sprakel is herkenbaar voor veel ouders van ‘grote’ pubers. Want ze willen allemaal een tussenjaar. Liefst iets spannends, en ver weg. Dus wat moet je dan?

Wat in elk geval handig is: je goed oriënteren. En daarvoor kwamen tientallen jongeren met hun ouders zaterdag naar Enschede, naar de informatiemarkt van wereld-jongerenreisbureau Activity International. Stefan Sprakel (net 18) weet al precies wat hij wil: een half jaar naar Australië. Of misschien langer: “Ik ga eerst 44 dagen op rondreis met een groep en daarna zie ik wel.” Dat ‘zie ik wel’ is nou precies wat zijn moeder Debbie minder aanstaat. “Je komt wel terug hoor! Je blijft niet hangen aan één of ander leuk Australisch meisje…”

Ook vader Marcel vindt het wel een spannende onderneming. “Je wilt het goed regelen, daarom zijn we hier. Maar evengoed: hij gaat straks helemaal alleen. Daar heb ik wel respect voor. En ik geef hem groot gelijk dat hij deze kans pakt.”

Au pair
De meeste ouders blijken er zo over te denken. Doodeng dat je kind zomaar naar de andere kant van de wereld trekt, maar wat geweldig dat het kan, en dat ze durven. Jeanne Harmsen bekent eerlijk dat ze haar hart vast houdt voor dochter Caithlynn (21). Die heeft haar zinnen gezet op een jaar au pair in Amerika. Nota bene het land waar Jeanne geboren is. “Ik ben ook nog altijd Amerikaans staatsburger. Maar daar ben ik tegenwoordig niet bepaald trots op. Die gek die daar aan de macht is. Met z’n rare vriendjes in Noord Korea en Rusland. Echt hoor, ik weet niet wat daar gaat gebeuren. En dat zit mijn dochter daar en dan kan ik er niet zomaar even naar toe…”

Maar Caithlynn straalt al bij de gedachte. Ze heeft twee baantjes en spaart vrijwel al haar geld voor haar droom. “Ik ben ook al op stage geweest in het oosten van Duitsland en volgens iedereen kwam ik toen terug als een heel ander mens. Ik durfde veel meer, was veel zelfverzekerder. Dus ik denk dat een jaar Amerika heel goed voor me is.”

Wildlife
Au pair is een veel gekozen optie omdat je dan op een vaste stek bij een gezin zit en ook nog geld verdient: lekker overzichtelijk. Maar Matthijs Blom (17) heeft helemaal niks met kleine kinderen. En wel iets met wilde dieren. Als klein jochie op vakantie in Afrika besloot hij al: ik word Ranger. En nu komt die droom dichtbij, want Activity International biedt vrijwilligerswerk in een wildlife project in het Krugerpark. “We waren al op zoek naar een studie maar op een dag zei hij: ‘Mam, ik heb een plan-B’”, zegt moeder Monique. “Ik dacht ‘Oh nee toch!?’ Maar dat het allemaal zo goed georganiseerd wordt, dat helpt wel. En ik gun het hem zo, dit is al heel lang zijn droom.”

Heel terugkomen
De medewerkers van Activity International zijn er druk mee. In verschillende presentaties worden jongeren enthousiast gemaakt en ouders gerust gesteld. “Het allerbelangrijkste vinden wij dat je heel terug komt”, vertelt Barry Harzevoort, coördinator Wildlife en Backpacken. Vandaar ook dat de organisatie onlangs vrijwilligersprojecten bij Nairobi in Kenia stop zette, omdat het daar gewoon niet veilig was voor de deelnemers. “En als onze lokale vertegenwoordigers zeggen dat je ’s avonds om tien uur binnen moet zijn, dan moet je ook echt om tien uur binnen zijn. Voor je eigen veiligheid”, klinkt het waarschuwend. De ouders in het publiek knikken tevreden. Dat zeggen zij nou ook altijd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: