Live Live

Enschedese moeder (88) kwam overval nooit meer te boven

Gepubliceerd: Zaterdag 19 januari 2019 10:20

Enschedese moeder (88) kwam overval nooit meer te boven

Een telefoontje zette in de vroege ochtend van 18 april hun leven op zijn kop. Een van de drie dochters kreeg haar moeder aan de telefoon. In doodsangst, gewond en net twee uur vastgehouden in haar eigen huis. De 88-jarige Enschedese was het slachtoffer van een brute overval. Drie maanden later overleed ze. Vrijdag deden de dochters hun verhaal in de rechtszaak tegen de verdachte.

„Deze ervaring heeft haar kapot gemaakt.” Zo omschrijft een van de dochters de nacht van 18 april. Terwijl haar moeder in bed lag te slapen, drong er rond 04.00 uur ’s nachts een man haar huis aan de Lijsterstraat in Enschede binnen. Hij stond ineens naast haar bed, scheen met een zaklamp in haar ogen en had een groot mes in zijn hand. Hij snauwde haar toe, sloeg haar in het gezicht, rukte sieraden van haar lijf, trok ringen tot bloedens toe van haar vingers en omdat de vrouw zo zenuwachtig was dat ze haar eigen ketting niet meer af kon doen, knipte hij die met een tang van haar hals.

Doodsbang
Twee uur lang stond ze doodsangsten uit. Haar huis werd doorzocht terwijl ze in bed moest blijven, af en toe kwam de man terug en bedreigde haar. Hij maakte haar bril kapot, zodat ze bijna niets meer kon zien. Toen hij klaar was, nam hij haar telefoon van boven mee, zodat ze geen alarm kon slaan. „Na een tijdje hoorde ze niets meer en durfde ze naar beneden”, vertelt haar dochter. „Ze heeft geroepen om hulp. 112 bellen lukte haar niet. Uiteindelijk is het haar gelukt om mijn zus te bellen.”

De overval laat diepe sporen na. De dame mocht dan op leeftijd zijn, maar ze was nog heel actief. Een vrouw met hobby’s, veel interesses. „Ineens hoefde het van haar niet meer. Door de overval was ze een dood vogeltje geworden.” Ze durfde niet meer alleen te zijn, haar drie dochters sliepen per toerbeurt bij hun moeder. In de week na de overval kreeg ze de mededeling dat ze ongeneeslijk ziek was. Op 13 juli, amper drie maanden na de overval, overleed ze.

„Het leven was te moeilijk voor haar geworden. Ze had de strijd al verloren omdat ze nog in shock was van de verschrikkelijke overval.”

Verdachte
Terwijl de dochter gebruik maakt van het spreekrecht van slachtoffers, hoort verdachte Angel A. het uiterlijk onbewogen aan. Hij kijkt de vrouw niet aan, maar kijkt alleen naar de tolk die het voor de Bulgaar vertaalt.

Hij heeft even daarvoor bekend dat hij een week eerder een 83-jarige vrouw heeft overvallen. Ook in haar huis, aan de Bentrotstraat in dezelfde wijk in Enschede. Ook rond 04.00 uur ’s nachts. En met veel geweld. Dit slachtoffer slaat hij, terwijl ze in bed ligt, in haar gezicht. Ze houdt er onder meer een gebroken kaak aan over. Onder dreiging staat ze sieraden af, net als haar pinpas en pincode. Daardoor loopt A. tegen de lamp. Hij wordt gefilmd tijdens het pinnen. Die bewakingsbeelden worden getoond in een uitzending van Opsporing Verzocht. A. wordt herkend en begin mei aangehouden in Oostenrijk.

Ontkenning
Maar de overval op de 88-jarige vrouw ontkent hij. Zegt dat die gepleegd is door zijn voormalige geliefde Bocamila en een vriend, terwijl hij buiten in de auto zat te wachten. Maar beide slachtoffers spreken over één dader, een man. Bocamila is bij niemand bekend, de politie kan haar niet vinden. Officier van justitie Sandra Leusink gelooft niet dat ze bestaat. „Wat mij betreft is dit lariekoek.”

Ook haar dochters geloven het niet. „Alles wijst erop dat jij het gedaan hebt. Heb dan in ieder geval het respect om het toe te geven. Wij zijn nog steeds bezig met deze onmenselijke daad. Haar angst en pijn zien wij nog steeds voor onze ogen. Het heeft grote invloed op ons en onze kinderen. Wij zijn het geloof in de goedheid van mensen en het veilige gevoel in ons eigen huis ook kwijt.”

De officier van justitie eist negen jaar cel. De rechtbank doet op 1 februari uitspraak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: