Live Live

Enschedese Mandy Bollegraf schrijft een ode aan de kamerplant

Gepubliceerd: Zondag 08 september 2019 10:09

Enschedese Mandy Bollegraf schrijft een ode aan de kamerplant

Groene vingers kun je kweken. Mandy Bollegraf is ervan overtuigd dat iedereen kamerplanten in leven kan houden, móet houden. Met haar boek Plantastic, dat vandaag verschijnt, wil ze inspireren en informeren. „Ik ben een ‘crazy plant lady’ met een missie.”

Groene vingers kun je kweken. Mandy Bollegraf is ervan overtuigd dat iedereen kamerplanten in leven kan houden, móet houden. Met haar boek Plantastic, dat vandaag verschijnt, wil ze inspireren en informeren. „Ik ben een ‘crazy plant lady’ met een missie.”

‘Hi crazy plant lady, I have a question…’ Sinds Mandy Bollegraf (32) op Instagram foto’s van haar kamerplanten plaatst, krijgt ze vragen uit de hele wereld. „Suriname, Alaska, Australië, ze komen allemaal bij mij terecht. Krijg ik een foto van een zieke plant, geef ik tips om hem beter te maken.” Daarom is ze ook gaan bloggen en vloggen. „Kan ik verwijzen: lees dat blogje, dan krijg je de antwoorden die je nodig hebt.” Haar Instagram-account viel op bij uitgeverij Blossom Books. ,,Kreeg ik ineens de vraag of ik een boek wilde schrijven.” Daar heeft ze wel even over na moeten denken, overigens. „Mijn plantengekte is ooit begonnen omdat ik meer rust wilde. En nu wordt het wel heel druk ineens.” Toch: vandaag ligt haar boek Plantastic in de winkel.

Plantenfluisteraar
Ze is plantenfluisteraar tegen wil en dank. Op haar kamer in Utrecht, waar Mandy Bollegraf journalistiek studeerde, stonden slechts een paar cactussen. Ze ging werken bij Libelle, maar wilde terug naar Twente, naar Enschede, waar ze vandaan kwam. „Ik was op zoek naar rust. Hier is het toch een andere manier van leven. Mensen kijken meer naar elkaar om. Het samen, het niet het individualistische, heb ik hier teruggevonden.” Ze zei haar werk in de journalistiek vaarwel om met haar moeder theetuin De Oale Zessprong in Usselo te beginnen.

Veel grote ramen
In haar appartement in Roombeek is de gekte pas echt begonnen. „In 2017 kwamen mijn vriend en ik hier wonen. Een appartement met veel grote ramen. Ik woonde twee straten verderop en had al best wat planten, maar hier kon ik helemaal los gaan.” Hoeveel planten ze heeft? „Ik ben gestopt met tellen bij 150.”

Planten zijn heel mindful, zegt ze. „Ieder mens zoekt naar meer groen. Of dat nu de kleur is, of de natuur. Het is een oerverlangen naar natuurlijke rust. Ik denk dat wij de natuur nodig hebben. De natuur kan prima zonder ons.” Daar probeert ze het in haar boek óók over te hebben. „Als je alleen al Trump hoort, die het allemaal niet zo belangrijk vindt. Met Plantastic wil ik ook zeggen dat het belangrijk is om biologisch te eten en om niet te veel te kopen om vervolgens eten te moeten weggooien.”

Ze is ervan overtuigd dat planten van invloed zijn op de gezondheid. „Ik kan het natuurlijk niet bewijzen, maar er was een tijd waarin ik veel hoofdpijn had. Sinds ik planten heb, niet meer. Als ik in een ruimte ben waar geen planten zijn, voel ik mij niet fijn. Het is voor ieder mens goed om planten in huis te hebben. En het is helemaal niet zo moeilijk hoor, om ze in leven te houden.”

Aan de hand
In haar boek neemt ze de beginnende plantenliefhebber aan de hand. „Er zijn best veel plantenboeken, mooie boeken voor op de salontafel. Ik miste de informatie. Ik heb geprobeerd een salontafelboek te maken dat mensen ook echt lezen. Een boek dat alle vragen die je maar kunt hebben beantwoordt.” Haar toon is persoonlijk. „Ik heb het opgeschreven als ervaringsdeskundige. Het was voor mij ook een reis, maar ik heb het geleerd. Ik wil mensen het gevoel geven: zij is ook zomaar begonnen. Als zij het kan, kan ik het misschien ook.”

Generatie
Het lijkt wel alsof de kennis van plantenverzorging een generatie heeft overgeslagen, zegt ze. „Als je aan je oma vraagt hoe een plant moet worden verzorgd, weet ze het. Vraag het aan twintigers en dertigers en ze komen niet ver. Ik heb altijd veel gelezen, maar helemaal toen ik wist dat ik dit boek ging schrijven. Planten zijn slim. Ze hebben geen hersenen of een zenuwstelsel, maar ze werken samen, helpen elkaar. Plantenintelligentie is een relatief nieuw onderzoeksveld. Ik denk dat we veel van planten kunnen leren. De natuur is fascinerend, kamerplanten zijn dat ook. Neem de calathea, de ritselplant. Dat is een plant die ’s avonds gaat slapen. Die sluit z’n bladeren, dat kun je horen. Waarom dat zo is, wordt nog steeds onderzocht. Energiebesparing? Een wapen tegen insecten?” De calathea staat in haar boek onder het kopje ‘moeilijk’. Een prachtige plant, die het goed doet in de supermarkt. „Maar de calathea is een diva.” Ze lacht. ,,Het is de enige soort die zelfs ik niet in leven heb kunnen houden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: