Live Live

Enschedese jeugdkampioenen wakeboarden: ‘Veel leuker dan voetbal’

Gepubliceerd: Vrijdag 06 september 2019 08:55

Enschedese jeugdkampioenen wakeboarden: ‘Veel leuker dan voetbal’

Lucas ter Weele (12) en Khan Bulut (11) uit Enschede kroonden zich tot Nederlands jeugdkampioen wakeboarden. Beide tieners zijn gedreven in hun sport en hopen nu op meer prijzen. „Je moet trainen tot je erbij neervalt.”

Ze zijn bijna iedere dag op het terrein van Waterski Twente te vinden. Voor de families Ter Weele en Bulut uit Enschede is recreatiepark Het Rutbeek inmiddels een tweede thuis geworden. Lucas ter Weele (12) en Khan Bulut (11) komen er dagelijks om te trainen voor hun relatief onbekende sport: wakeboarden. Bij deze watersport wordt de wakeboarder aan een lijn, soms door een boot, soms door een kabelbaan over het water getrokken. De sport kent drie disciplines: trucs uithalen, double-up en obstakels. „Dit is veel leuker dan voetbal”, zeggen de jongens.

Heel gaaf
Eind augustus behaalden Lucas en Khan op het NK in Alphen aan de Rijn de eerste prijs. Lucas bij de jeugd onder 15 en Khan bij de jeugd onder 11. Ook bij de meiden ging de eerste prijs naar Wakeclub Enschede: de zusjes Olivia (onder 15) en Arwen van Oosterzee (onder 11) uit Haaksbergen behaalden net als Lucas en Kahn het goud. Hoe gaaf het was dat ze alle vier met de eerste prijs naar huis gingen? „Heel gaaf”, zegt Khan.

Talententeam
Lucas is een jaar ouder en won al eens eerder het Nederlandse kampioenschap. „Dit jaar kwam ik er makkelijker vanaf dan twee jaar geleden”, zegt hij. „In 2017 was er meer concurrentie.” Lucas zit in het nationale talententeam. Dat team is vorig jaar opgezet om de jeugd een kans te geven, de kinderen enthousiast te houden en tevens een goede begeleiding te geven. „En om van daaruit in het Nederlandse team te komen”, zegt Lucas ambitieus. Hij wil net zo goed worden als de wereldkampioenen Sanne Meijer en Maxine Sapulette. Van beiden heeft hij al training gehad. „Sinds ik in het talententeam zit, heb ik hele grote sprongen gemaakt.”

5000 euro
De sport kost veel tijd en veel geld, weten ook de moeders van Lucas en Kahn: „Al met al ben je al wel zo’n 5000 euro kwijt op jaarbasis. Toch hebben we het er graag voor over. Het is een prachtige sport. We doen het echt met z’n allen. We zitten langs de kant iedereen aan te moedigen, niet alleen onze eigen kinderen, ook voor anderen die winnen zijn we blij.”

Volgens Lucas en Kahn is het belangrijk om de trucjes onder de knie te krijgen. Lucas: „Ik was negen jaar toen ik begon. Ik zag mensen door de lucht vliegen en dacht: dat wil ik ook. Het is hier letterlijk vallen en opstaan. Je moet trainen totdat je erbij neervalt. Maar als het trucje lukt, is het echt cool.”

Ontspanning
„Vallen hoort er gewoon bij”, zegt Kahn. „We worden hier niet gepusht zoals in Polen. We willen graag presteren, maar er is ook ruimte voor ontspanning.”

EK
Toch wacht voor Lucas volgende week al weer een nieuw kampioenschap. Hij doet dan voor het eerst mee aan het EK. „Dat was vorig jaar mijn doel en dat heb ik nu behaald. Winnen gaat hem deze keer niet lukken, want sommige wakeboarders op het EK zijn nog beter dan Sanne Meijer. Wat bij ons de top is, zijn bij hun de kleintjes. Ik ga mijn best doen, maar vooral genieten.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: