Live Live

Enschedese huisarts op de bres voor bijbelse profetessen

Gepubliceerd: Zaterdag 15 juni 2019 12:13

Enschedese huisarts op de bres voor bijbelse profetessen

De meeste religies gaan nog steeds krampachtig om met vrouwen. Dat zegt de Enschedese huisarts Bettina van Steenis, die eerder veel kritiek kreeg na haar uitspraken over het verplicht langer doorwerken. Zondag staat ze in de Enschedese synagoge met een concert en expositie rond zeven bijbelse profetessen.

1. Profetessen: dat is eens weer wat anders dan pensioenen.
“Dat mag zo lijken, maar voor mij heeft het één met het ander te maken. Als ik vanuit mijn praktijk onrecht zie, dan doe ik mijn mond open. Kijk in mijn spreekkamer en je ziet met eigen ogen waarom het heel kwalijk is om de pensioenleeftijd te verhogen. Vrouwen uit de Bijbel inspireren me om mijn mond open te doen. Iemand als de profetes Hulda bijvoorbeeld, die is precies zoals ik ook ben. Een beetje in de schaduw, maar op het moment dat haar om advies gevraagd wordt is ze scherp.”

2. Hoe komt u op het idee om iets met die vrouwen te doen?
“In mijn ogen zijn het vergeten parels. Ze komen voor in de geschriften maar ze worden genegeerd. De Joodse traditie kent 48 profeten en zeven profetessen: Sarah, Mirjam, Deborah, Hannah, Abigaïl, Hulda en Esther. In principe zijn ze gelijkwaardig aan de mannen, maar je hoort nauwelijks iets over ze. Als je kijkt naar hun intellectuele en spirituele betekenis en de leidende rol die ze speelden, dan klopt dat gewoon niet. Ik ben helemaal niet feministisch, maar ergens steekt dat toch.”

3. Wat betekenen die profetessen voor u?
“Ze inspireren me. Het zijn sterke figuren, mensen die de samenleving dragen. Ik ben er elke dag mee bezig. Ik sta in de joodse traditie en lees elke dag in de oude teksten. Twee jaar geleden ben ik begonnen aan een serie schilderijen rond deze profetessen. Ik heb ook teksten gemaakt. Zo is er een boek ontstaan dat ik verspreid heb onder vrienden en familieleden. Mensen van het Orkest van het Oosten hebben daar muziek bij gezocht van Joodse componisten. Zondag in de synagoge en over twee weken in het kerkje van Buurse komt dat allemaal samen in een concert en een kleine expositie.”

4. Wat vinden uw meer orthodoxe geloofsgenoten hiervan?
“Kritiek zal er zeker komen. In mijn schilderijen dragen alle vrouwen een gebedsmantel, een talliet. In de liberale synagoge in Haaksbergen waar ikzelf bijhoor is dat normaal, maar elders is het een taboe. Ten onrechte. Als je de oude geschriften goed leest, dan zie dat vrouwen als Deborah en Hulda gewoon een talliet droegen. De wat meer orthodoxe religies hebben nog altijd de neiging de bevrijdende kracht van vrouwen te ontkennen. Ze hebben nog steeds zelden leidende posities. De krampachtigheid overheerst. Het is de hoogste tijd dat dat gaat veranderen.”

5. Waarom is dit zo belangrijk voor u?
“Ik sta met hart en ziel in de Joodse traditie. Ik zie een religie als iets heel waardevols, iets dat je heel je leven draagt en omvat. Verder ben ik natuurlijk vrouw. Als ik vaststel dat dingen niet kloppen, dan zwijg ik niet. Een project als dit, over de zeven vrouwelijke profetessen, is er nog nooit geweest. Dat zegt al genoeg.”

Enschede, de synagoge aan de Prinsestraat 14-16, morgen om 15.30 uur.

Vooraf aanmelden via het e-mailadres vrienden@ synagogeenschede.nl

Ook op zondag 30 juni in het hervormde kerkje in Buurse, aan de Alsteedseweg 22. Om 15.30 uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Aninna Romita

Deel deze pagina: