Live Live

Enschedese clubs succesvol bij verkiezing ‘Club van het Jaar’

Gepubliceerd: Dinsdag 11 juni 2019 18:10

Enschedese clubs succesvol bij verkiezing ‘Club van het Jaar’

De titel Club van het Jaar gaat in Overijssel naar twee Enschedese clubs. Onder de sportverenigingen is de Enschedese Rugbyclub ’69 eerste geworden, onder de culturele verenigingen mag theatergezelschap Music All Enschede door naar de landelijke finale. Op 28 juni wordt de nationale nummer 1 gekozen.

Mooiste jubileumcadeau al binnen voor ERC’69
Voor de Enschedese Rugbyclub ’69 waren 245 stemmen genoeg om de door het Algemeen Dagblad en de regionale kranten georganiseerde verkiezing te winnen. Een prachtig jubileumgeschenk voor de club, die dit jaar 50 jaar bestaat. ,,Een zeer geslaagde promotie-actie voor de rugbysport en voor onze jarige club”, reageert secretaris Hans Lohuis van ERC’69, dat zijn wedstrijden speelt op het Wethouder Horstmansportpark in Enschede. ,,Het rugby kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Het is een ondergeschoven sport en dat zal wel zo blijven. Maar wat positieve aandacht kan geen kwaad. Deze uitverkiezing komt ons dus heel goed uit.”

Lohuis erkent dat de club in het kader van het jubileum alle 160 leden en aanverwanten heeft opgeroepen om te gaan stemmen: ,,En dat is aardig gelukt.” ERC’69 is een hechte club, die destijds werd opgericht door studenten van de Enschedese Hoogere Textiel School Vereeniging en de Universiteit Twente.

Lohuis: ,,We zijn nu geen studentenclub meer. Onze leden bestaan uit alle leeftijdgroepen vanaf vanaf vier jaar. We hebben jongens, huisvaders, studenten, senioren, ouderen, noem maar op. ERC’69 heeft een prachtige ledenmix met evenveel junioren als senioren.”

Het eerste team van ERC’69 is afgelopen jaar kampioen geworden in de derde klasse en gepromoveerd naar de tweede klasse. Volgend seizoen wordt een tweede team geformeerd dat in de vierde klasse gaat spelen. Daarnaast zijn er drie jeugdteams: de cubs, de junioren en de colts. Voor de allerkleinsten (de guppen, turfen, benjamins en mini’s) worden geen competities maar wedstrijddagen georganiseerd.

Lohuis: ,,Het is mooi dat deze verkiezing de rugbysport wat publiciteit oplevert. Daar hebben we het voor gedaan. Het lijkt een ruwe sport maar dat is niet zo. Het gaat om techniek, kracht, teamspel, snelheid, uithoudingsvermogen. Als dat goed wordt beheerst is het een prachtige sport om te beoefenen en naar te kijken. We gaan met een afvaardiging naar de landelijke finale. Misschien zit er nog wel meer in voor ons”.

Music All gaat ‘all the way’
„We springen een gat in de lucht”, zegt Roy Koops (36). Hij is voorzitter van Music All Enschede en dolblij met de uitverkiezing van zijn vereniging tot Club van het Jaar in Overijssel. „We zijn maar klein, maar hebben er keihard voor geknokt. De mensen hebben ons gekozen: dat maakt me nog het meeste trots.”

Musici All is het oudste theatergezelschap van Enschede. Opgericht als Enschedese Operettevereniging in 1950 en inmiddels bijna zeventig jaar oud. De operettes van toen zijn allang verdwenen, maar het plezier van de 36 leden is nog hetzelfde. „Eén keer per anderhalf jaar zetten we met z’n allen iets neer dat ertoe doet. Waar we niet alleen zelf plezier aan beleven, maar waar we ook anderen een plezier meedoen. We treden regelmatig op in tehuizen. Daar merk je dat het sterkst.”

Musicals en eigentijds muziektheater vormen het handelsmerk van de club. Sinds 1999, het jaar waarin de leden ervoor kozen om naast de aloude operettes ook andere, meer moderne vormen van muziektheater op de planken te brengen. De keuze heeft zich inmiddels uitbetaald. De gemiddelde leeftijd van de leden ligt rond de dertig. „Ons jongste lid is zeventien, ons oudste zeventig. Maar ze zijn allebei even fanatiek.”

Zoals bij eigenlijk alle koren hebben vrouwen de overhand. Music All telt ‘slechts’ tien mannen, van wie Koops er een is. Alle leden werken aan de producties mee. In verschillende rollen. „We maken en doen alles zelf. Dat is elke keer weer een uitdaging, maar het versterkt ook de samenhang. De betrokkenheid van onze mensen is heel erg groot.”

Na de provinciale uitverkiezing wacht nu de landelijke competitie. Music All gaat er vol in. „Natuurlijk, we gaan ‘all the way’. Nu al merk je dat mensen het over onze vereniging hebben. Hoe mooi zou het niet zijn als we straks echt Club van het Jaar zouden zijn?”

28 juni bekendmaking
Bij de verkiezing Club van het Jaar zijn 80.428 stemmen uitgebracht. Er waren 1300 clubs genomineerd, daaruit zijn 24 provincie-winnaars gekozen. Op dinsdag 18 juni mogen deze provinciale kandidaten bij een vakjury bepleiten waarom zij de beste club van Nederland zijn. Op 28 juni worden een culturele vereniging en een sportvereniging onderscheiden met de titel Club van het Jaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: