Live Live

Enschedees echtpaar verkoopt restaurant wegens nasleep ziekte: ‘Ontzettend moeilijk’

Gepubliceerd: Vrijdag 03 mei 2019 18:52

Enschedees echtpaar verkoopt restaurant wegens nasleep ziekte: ‘Ontzettend moeilijk’

Na twintig jaar stopt echtpaar Kleinsman met het gelijknamige café-restaurant aan de rand van het vliegveld. Ingegeven door de nasleep van de ziekte van Ria. „Je komt op een punt dat je het los moet laten.”

„Dit is een typische man-vrouwzaak”, zeggen Frank en Ria Kleinsman over hun café-restaurant. Ondertussen wijzen ze richting de bedrijfswoning aan de Weerseloseweg tussen Enschede en Deurningen. „Ook omdat je ernaast woont, ben je continu met de zaak bezig. Je legt je ziel en zaligheid erin en krijgt er ook veel voor terug. Maar als je dat niet meer samen kunt doen, ga je, je afvragen of het goed is door te gaan.”

Dat moment kwam voor hen toen Ria (55) ziek werd. Ze is inmiddels hersteld van borstkanker, maar de vermoeidheid is gebleven. Ria: „Je denkt steeds dat je er wel doorheen komt, maar om eerlijk te zijn: ik kan de drukte niet meer aan. Dat is moeilijk te accepteren. Nog moeilijker is het om de beslissing te nemen afscheid van onze zaak te nemen. Ik beschouw het als ons kindje. Maar als zo’n ziekte op je pad komt, ga je ook nadenken hoe je verder wilt met je leven en verlang je naar meer rust en tijd om samen andere dingen te doen. Dat heeft voor ons uiteindelijk de doorslag gegeven.”

Beter dan ooit tevoren
Ze hebben hun horecagelegenheid met bijbehorende bedrijfswoning in de etalage gezet terwijl de zaak volgens Frank beter loopt dan ooit tevoren. Hij stamt uit een echte horecafamilie, groeide zo’n beetje op tussen het biljart en de bar van café Mekkelholt, dat 38 jaar werd gerund door zijn vader Marinus. Met hem maakte hij twintig jaar geleden de overstap naar Paviljoen Twente, dat door hen werd omgedoopt in café-restaurant Kleinsman.

Frank: „Vanaf het begin hebben we ons gericht op een breed publiek en op allerlei festiviteiten. Van trouw tot rouw, zeg ik altijd. Behalve gasten voor een hapje en drankje, hebben we veel feesten. PussyCat, Corry Konings, Jannes; ze hebben hier allemaal al eens opgetreden. Ach joh, we hebben hier zoveel mooie dingen meegemaakt.”

De horecazaak lag aanvankelijk aan een doodlopende weg, maar werd een knooppunt op fiets- en wandelroutes. „Als pleisterplaats profiteren we van de ontwikkelingen op het vliegveld”, zeggen Frank en Ria. „Het zorgt de hele dag door voor extra reuring. Daar hebben we ook steeds naar gestreefd.”

Initiatief
Vandaar dat ze het initiatief omhelzen van de familie Gierveld uit Oldenzaal voor een luxe Bed & Breakfast op een deel van het speeltuinterrein. Daarvoor worden twee grote gipsywagens ingericht, compleet met whirlpool en sauna. „Daar gaat ook deze zaak profijt van hebben. Het is een mooie aanvulling. Nu we de knoop hebben doorgehakt, kijken we met tevredenheid terug. En we geven met een goed gevoel deze zaak door aan opvolgers, omdat we het idee hebben dat er nog meer uit te halen valt.”

Voor overname van de horecagelegenheid hebben zich al kandidaten gemeld. „Er is belangstelling, maar nog niets concreet”, zegt Frank Kleinsman. Hij oriënteert zich op een andere baan. „Buiten de horeca. Ja, dat zal na zoveel jaren wel even wennen zijn.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT

Deel deze pagina: