Live Live

Enschede zet in nachtelijke uren ronkende motoren in tegen jeukrups

Gepubliceerd: Woensdag 11 maart 2020 14:51

Enschede zet in nachtelijke uren ronkende motoren in tegen jeukrups

Inwoners van Enschede moeten niet gek opkijken als ze over ongeveer drie weken ’s nachts motoren horen. De gemeente gaat in de late uurtjes eiken besproeien met aaltjes. Die openen de jacht op de eikenprocessierups. Alle 25.000 eiken in de stad worden aangepakt.

Arjen Waanders | 1Twente

Petra Klein Breukink, projectleider eikenprocessierups bij de gemeente Enschede, zei dat dinsdagmiddag tijdens de opname van de talkshow 053. De grootste stad van Twente trekt dit jaar 550.000 euro uit voor de bestrijding van de rups. Dat is aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren.

Overvallen
De overlast door de eikenprocessierups in Enschede was groot de vorige zomer. „We zijn overvallen door de omvang van de problemen, ook landelijk gezien”, erkende Klein Breukink, die aangaf dat de zachte winter en warme zomer ideale omstandigheden vormden voor de rups.

„We gaan dit jaar strak inzetten op preventief behandelen van de processierups. Dat doen we door te bestrijden met biologische middelen. Dat zijn twee soorten: aaltjes en bacteriën”, aldus Klein Breukink. „De aaltjes kunnen niet tegen uv-licht, en moeten dus ’s avonds worden ingezet. Die worden in de boom gespoten. Dit kan voor overlast zorgen.” De aaltjes worden ingezet wanneer de rupsen uit de eitjes zijn, maar nog géén brandharen hebben. Om de effectiviteit te vergroten, wordt er twee keer gespoten.

Bestrijdingsmiddel
Naast de aaltjes wordt ook het biologische bestrijdingsmiddel Centari ingezet. Dit is een bacterie die de larven van de rups aanvalt. Klein Breukink: „Om dit middel te kunnen inzetten, moeten de bladeren aan de boom zitten. Daarom wordt dit pas later ingezet.” Het middel is ook schadelijk voor andere rupsen. Daarom zijn er strikte regels voor het gebruik er van.

Een andere manier van preventie is het verbeteren van de biodiversiteit in de stad. Met biodiversiteit wordt de groene leefomgeving bedoelt waar een verscheidenheid van planten, insecten en dieren voorkomt. Door de biodiversiteit te verbeteren, is er meer ruimte voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Enschede heeft op dit moment 25.000 eiken, het omhakken van de eiken is geen optie: „Nee, wij zijn hier geen voorstander van. We willen het bomenbestand wel meer divers maken. Maar waar kan gaan wij geen eiken meer planten.”

Zelfredzaamheid
Ook roept de gemeente op tot zelfredzaamheid: „We hebben een motto: tegel eruit, plant erin”, zegt Klein Breukink. „We hebben heel veel mensen in de stad die hun tuin hebben versteend. Dit is heel slecht voor de biodiversiteit. Door meer groen te creëren in de Enschedese tuinen, voelen vogels en insecten zich meer thuis. Die lusten de rupsen graag.”

De gemeente gaat op de lange termijn inzetten op een betere biodiversiteit: „We leggen bloemenlinten aan. Ook hebben we het maaibeleid aangepast.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: