Live Live

Enschede wil openlijk drugsgebruik verbieden

Gepubliceerd: Woensdag 13 juni 2018 16:30

Enschede wil openlijk drugsgebruik verbieden

Het roken van een joint of gebruik van cocaïne in de openbare ruimte is nu nog lastig te bedwingen in Enschede. Maar burgemeester Onno van Veldhuizen wil de regelgeving zo aanpassen, dat openlijk drugsgebruik in 'specifieke gebieden' verboden wordt.

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden extra regels opgenomen over drugsgebruik. Overtreders kunnen worden weggestuurd, aangehouden en strafrechtelijk worden vervolgd. Bij herhaaldelijk overtreden kan een gebiedsverbod worden opgelegd.

Wilminkplein of Glanerbrug
Een 'drugsverbod' kan alleen voor specifieke gebieden worden ingesteld. Die moeten nog door de burgemeester worden aangewezen. De gemeenteraad moet eerst toestemming verlenen om de APV met deze regel uit te breiden.

Het is goed mogelijk dat het Wilminkplein en directe omgeving (Stationsplein en Noorderhagen) als gebied wordt aangewezen. Hetzelfde geldt voor het gebied De Eschmarke/Glanerbrug. Al jaren voeren gemeente en politie hier een verwoede strijd tegen hangjongeren, overlastplegers en junks.

Optreden nu nog lastig
In de binnenstad krijgen wijkagenten regelmatig klachten van bezoekers en ondernemers. Het gaat om openlijk gebruik van drugs - dat blijkt ook uit camerabeelden - en geuroverlast (bv. van joints) op terrassen.

Het blijkt tot nu toe lastig om op te treden. Politie en pleinbeveiligers spreken drugsgebruikers wel aan op hun gedrag, maar kunnen vanwege het ontbreken van een verbod niet harder optreden als zij niet meer dan een gebruikershoeveelheid op zak hebben.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Frans Nikkels 

Deel deze pagina: