Live Live

Enschede wil blurring toestaan in het stadscentrum

Vrijdag 06 oktober 2017 11:50

Enschede wil blurring toestaan in het stadscentrum

Enschede wil niet achter de feiten aanlopen en maakt een nieuwe visie op winkels en horeca. Met 'blurring', een mix van food en non-food.

De ontwikkelingen in de binnenstad van Enschede gaan zo snel dat de gemeente nu al een nieuwe visie op detailhandel en horeca wil maken. De huidige uitgangspunten voor detailhandel stammen uit 2011 en die voor horeca uit 2014, maar sindsdien is er volgens het college van B en W veel gebeurd. In de eerste plaats is het centrum van Enschede dit jaar behoorlijk veranderd ten opzichte van zes jaar geleden. Veel winkelketens hebben de stad verlaten en vervolgens is de hoge winkelleegstand weer omgebogen. 'Als we alle verzoeken om retail- en horecaontwikkelingen toelaten krijgen we meer aanbod dan er vraag is', schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Dat is op zich positief, maar het betekent niet dat Enschede achterover kan leunen. Er ontbreekt volgens het college een 'eenduidig afwegingskader' waar welke ontwikkelingen gewenst zijn en op basis van welke motivering. Door nu al een nieuwe visie op detailhandel en horeca te maken wil de gemeente inspelen op de dynamiek van de laatste jaren. 'Zowel detailhandel als horeca veranderen in hoog tempo', aldus het college. 'De traditionele horecazaken hebben het economisch zwaar, de fysieke detailhandel ondervindt de gevolgen van e-commerce en de toegenomen mobiliteit van de consument.'

Overwaaien

Een belangrijk aspect dat in de nieuwe visie in elk geval meegenomen wordt is blurring, ofwel nieuwe concepten waarbij winkelen en horeca gecombineerd worden. Een concept dat is komen overwaaien uit Engeland en de VS. Hoewel Enschede in bestemmingsplannen al wel ruimte biedt aan deze mixvormen, moet daar ook in de detailhandel- en horecavisie ruimte voor worden gemaakt. Het college denkt dat te doen met een gebiedsgerichte benadering, dus door straten of winkelgebieden aan te wijzen waar blurring wordt aangemoedigd.

De gemeente begint deze maand met het schrijven van de visie. Deze zal mede tot stand komen door gesprekken met ondernemers in de binnenstad, in de wijkwinkelcentra, in Lonneker, Boekelo en Glanerbrug. De visie is in februari klaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Emiel Muijderman 

Deel deze pagina: