Live Live

Enschede stopt met vuurwerkvrije zones en schrapt bijdrage aan Enschede Akkoord

Gepubliceerd: Maandag 24 juni 2019 12:07

Enschede stopt met vuurwerkvrije zones en schrapt bijdrage aan Enschede Akkoord

Na twee jaar is het alweer gedaan met de vuurwerkvrije zones in Enschede. Tijdens de komende jaarwisseling kunnen vuurwerkliefhebbers hun knalwerk op de toegestane tijden ongehinderd in de hele gemeente afsteken.

Het college kan simpelweg geen geld meer vrijmaken voor de coördinatie, participatie en communicatie rondom de vuurwerkvrije zones. Het schrappen van het budget is een van de vele maatregelen die genomen moet worden om financieel het hoofd boven water te houden.

Streep door burgerbesluit
Hoewel het Enschede ‘slechts’ 50.000 euro per jaar kost, is het schrappen van de vuurwerkvrije zones een hard gelag. De maatregel werd namelijk genomen naar aanleiding van een ‘burgerbesluit’. In 2016 dachten honderden Enschedeërs mee over vuurwerk, overlast en eventuele maatregelen. De uitkomst wordt nu dus teniet gedaan.

Er zijn bij de jaarwisseling 2017/2018 vijf plekken in de stad als vuurwerkvrije zone aangewezen: rond de dierenopvang, bij drie kinderboerderijen en bij het MST. Vorig jaar zijn vijf openbare parken daaraan toegevoegd.

Enschede Akkoord
Het college, dat participatie door inwoners bij aanvang van de coalitieperiode hoog in het vaandel had staan, heeft nog een pijnlijk besluit moeten nemen. Voor het groots aangekondigde Enschede Akkoord is binnen de eigen organisatie geen geld meer beschikbaar.

In het Enschede Akkoord beloven alle gemeenteraadsfracties, ongeacht hun politieke kleur en verschillende denkbeelden samen tot een oplossing te komen voor een aantal belangrijke thema’s die leven onder inwoners. Met als doel dat Enschedeërs zelf meedenken, meebeslissen of meehelpen in de uitvoering.

Een budget van jaarlijks 80.000 euro dat grotendeels was bedoeld voor ambtelijke ondersteuning van het Enschede Akkoord wordt wegbezuinigd. Volgens het college is die ondersteuning essentieel voor de uitvoering. Nu komt de uitvoering van het raadsakkoord volledig aan op de raadsgriffie en de commissie Enschede Akkoord.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: