Live Live

Enschede moet zichtbaar wennen aan twee nieuwe verkeerskruisingen

Gepubliceerd: Zaterdag 07 december 2019 17:59

Enschede moet zichtbaar wennen aan twee nieuwe verkeerskruisingen

De één wil op de fiets rechtdoor de voorrangsweg oversteken; de ander denkt in de auto rechtsaf te slaan. Deze verkeerssituatie - die goed afliep - illustreerde zaterdag treffend hoezeer verkeersdeelnemers in Enschede nog moeten wennen aan twee nieuwe kruisingen nabij het stadscentrum.

Teun Staal | Tubantia


De Raiffeisenstraat-Hengelosestraat en de ‘ovatonde’ op de hoek van dezelfde Raiffeisenstraat met de Deurningerstraat zorgden op de eerste dag dat beide kruisingen volledig waren geopend voor de nodige verwarring.

Ongelukken
De nieuwe verkeerssituatie leidde vrijdag ter hoogte van de oude brandweerkazerne onmiddellijk tot twee ongelukken. Daar is de Hengelosestraat met een gewijzigde voorrangsregeling alweer geruime tijd toegankelijk voor het verkeer, maar zorgde de gereconstrueerde en pas enkele uren geopende Raiffeisenstraat voor onduidelijkheid bij weggebruikers. Gevolg: twee auto’s die op elkaar botsten op de kruising en later een aanrijding tussen een scooter en een auto, waarbij de eerste op papier voorrang had maar niet voorrang kreeg van de automobilist.

De ongevallen, waar geen sprake was van letsel, zorgden voor een stroom aan negatieve reacties op de Facebook-pagina van De Twentsche Courant Tubantia. Zover wilde Eric Oosterveen, wandelaar op de zaterdagmorgen niet gaan. Terwijl de auto’s en fietsers vanaf de Hengelosestraat probleemloos voorrang verlenen en vervolgens de Raiffeisenstraat oversteken, zegt hij: „Ik denk dat het allemaal even wennen is en ga er vanuit dat iedereen zijn weg binnenkort wel weet te vinden.” Zijn echtgenote Clementine is het daar niet helemaal mee eens. „Dat wennen zal wel kloppen, maar toch vind ik dit voor al die fietsers juist door die onwennigheid wel een linke plek.”

Ovatonde
Een paar honderd meter in oostelijke richting zoeken de weggebruikers al even onwennig hun weg op de zogeheten ovatonde. Het correcte gebruik van deze ovaal vormgegeven verbinding tussen de Raiffeisenstraat en de Deurningerstraat is vooral menig verkeersdeelnemer op twee wielen deze zaterdag nog niet duidelijk. Zo rijdt een vrouw op een bakfiets komend vanuit het centrum op de ovatonde zonder te aarzelen de rijbaan op, een fout die even later ook een scooterrijder maakt. De laatste blijkt, bij nadere inspectie, theaterproducent Gerard Cornelisse te zijn. „Ik deed het verkeerd, ja, had het fietspad moeten nemen. Maar dit lijkt me een door ambtenaren van achter het bureau bedacht verkeerspunt dat naar mijn idee vraagt om ongelukken.”

Dat denkt ook een echtpaar dat de nieuwe verkeerssituatie in Enschede ter hoogte van het voormalige Arke-pand aandachtig bekijkt. „Het is mij niet duidelijk”, zegt de man. „Vooral als fietser heb je geen idee waar je heen moet als je uit de stad komt en verder de Deurningerstraat wil afrijden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Teun Staal

Deel deze pagina: