Live Live

Enschede koopt 10.000 'groene' stoeptegels

Donderdag 26 oktober 2017 14:34

Enschede koopt 10.000 'groene' stoeptegels

Volgend voorjaar komen er tegels met gaten in de straten te liggen. Opdat plantjes en ander groen ruimte krijgen in de stenen woestenij in de stad.

Enschede heeft er 10.000 gekocht van het bedrijf Gewildgroei, dat zichzelf een beweging noemt. Gewildgroei heeft de tegels de naam living pavement gegeven met de volgende uitleg: "De tegels bieden ruimte aan (on)kruid. Door een stoeptegel te vervangen door zo'n tegel, hebben planten de ruimte om te groeien. Met als resultaat betere regenwaterinfiltratie en meer biodiversiteit."

Bijkomend effect van een groene(re) stad is minder hitte in de zomer. Wethouder Jeroen Hatenboer zag ze vorig jaar op een innovatiebeurs, was enthousiast en stak daarmee zijn collega Hans van Agteren aan. Hij gaat over groen.

Plan van aanpak
Enschede bleek de eerste grote klant van Gewildgroei en een 'eerste test met de toepassing van de tegels op grote schaal'. Waar en hoe de tegels worden gelegd, is onderwerp van studie. "We zijn bezig met een plan van aanpak", zegt een woordvoerder.

Ook hij wijst op nut en noodzaak van de tegels met oog op "actuele thema's zoals regenwateroverlast, hittestress, biodiversiteit en de groeiende behoefte van bewoners van meer groen in de directe omgeving."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Gewildgroei

Deel deze pagina: