Live Live

Enschede is klaar voor grootste estafettewedstrijd ter wereld

Gepubliceerd: Zaterdag 11 mei 2019 11:33

Enschede is klaar voor grootste estafettewedstrijd ter wereld

De grootste estafettewedstrijd ter wereld finisht zaterdagmiddag in Enschede. Honderden (oud)-studenten bereiden zich voor op de komst van de 8600 deelnemers aan de Batavierenrace.


Op de campus van de Universiteit Twente wemelt het van de studenten in blauwe truien. Ze slepen met dranghekken, hangen verwijsbordjes op, bouwen gymzalen om tot slaapzaal en maken zich klaar voor een marathonradio-uitzending om live verslag te doen van de wedstrijd. Terwijl de estafetteloop in Nijmegen nog moet beginnen, is de campus volledig overgenomen door de organisatie en vrijwilligers van de 47ste editie van de Batavierenrace. Een estafetteloop voor vooral studenten van Nijmegen naar Enschede via Duitsland en de Achterhoek over 175 kilometer.

Het Sportcentrum op de campus is het epicentrum. Een grote groep vrijwilligers staat in de hal voor overleg om de gymzalen klaar maken voor zevenhonderd studenten die na de race willen blijven slapen. Op de eerste verdieping is de infobalie, waar alles wordt gecoördineerd. Sinds gisterochtend wordt die bemand en dat blijft tot morgenmiddag 12.00 uur.

Vrijwilliger
Nik Huisintveld is coördinator van de infobalie. Hij is inmiddels afgestudeerd, werkt nu op de universiteit en nam een vrije dag om te helpen. "Dit is mijn zesde jaar dat ik hier actief ben. Ik heb een keer meegelopen, maar hier helpen is minstens zo leuk."

Zo zijn er meer. Veel oud-studenten helpen nu als vrijwilliger. Zoals Jeroen Mulder. Hij studeerde in Enschede en promoveert nu in Utrecht. Maar dit weekend maakt hij radio op de UT. "We hebben een enorm team waardoor iedereen de wedstrijd live kan volgen, in beeld en via de radio", vertelt Mulder. Zelf presenteerde hij tot 04.00 uur vanmorgen en hij begint om 11.00 uur weer.

De race begon vrijdagavond om 22.30 uur in het centrum van Nijmegen. De 25 lopers van een team leggen elk een etappe af. Op vier locaties is een herstart, om te voorkomen dat teams te ver uit elkaar lopen. Vanmiddag om 17.20 uur is de laatste herstart vanaf de Oude Markt in Enschede naar het UT-terrein. Daar worden de eerste lopers rond 17.45 uur verwacht. zaterdagavond is er een groot feest op de campus voor 14.000 bezoekers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: