Live Live

Enschede heeft groot tekort aan handhavers

Gepubliceerd: Vrijdag 11 mei 2018 11:49

Enschede heeft groot tekort aan handhavers

Er zijn te weinig handhavers in Enschede. De stad moet meer boa's hebben die onder andere op foutparkeerders en hondenpoep letten.

Al meerdere jaren kampt Enschede met een tekort aan handhavingsambtenaren (boa's) in de stad. Daardoor loopt de gemeente zo veel achterstanden op dat zelfs de provincie als toezichthouder een waarschuwing heeft uitgedeeld. Volgend jaar moet het handhavingsbeleid op orde zijn. Daarbij hoort een financieel plaatje van minimaal 5 ton.

29 fte's
Gemeenten van vergelijkbare grootte als Enschede hebben gemiddeld 29 formatieplaatsen (fte) ter beschikking voor de afdeling handhaving. Daarbij gaat het om taken in de openbare ruimte als het bestrijden van overlast door hondenpoep, loslopende honden, afvaldump, fout parkeren en andere meldingen. Enschede heeft slechts vijftien fte hiervoor ter beschikking, waarvan twee tijdelijk - tot 2020 - puur en alleen voor afvaloverlast.

Uiterst beperkt
Omdat deze boa's uit oogpunt van veiligheid in koppels de straat op gaan, zijn er dagelijks tussen 7.00 en 22.00 uur slechts drie koppels actief in de stad. 'Een uiterst beperkte capaciteit', constateert de gemeente ook in haar eigen beleidsplan. Er moeten strakke keuzes worden gemaakt welke werkzaamheden prioriteit krijgen. En omdat boa's een quotum voor afval- en parkeerboetes hebben, is de speelruimte beperkt.

Planningen
De gemeente werkt met planningen. Voorbeeld: in 2018 worden er naar verwachting 15.972 parkeerboetes uitgedeeld aan automobilisten die niet of te weinig hebben betaald. In de planning voor vorig jaar waren dat 11.318 bonnen. Of aan die verwachting is voldaan is niet duidelijk. En dat is een van de kritiekpunten van de provincie: Enschede legt niet vast in jaarverslagen wat er op gebied van handhaving is bereikt.

Te weinig
Op basis van de (minimale) ambities die de gemeente voor 2018 heeft uitgesproken, constateert de provincie nu al dat er te weinig capaciteit is. Om de doelen te halen moet er jaarlijks ruim 500.000 euro worden geïnvesteerd in de afdeling handhaving. Dat is 20 procent van het huidige budget en genoeg om negen boa's in dienst te nemen. Het ligt voor de hand dat deze casus op de onderhandelingstafel voor de nieuwe coalitie ligt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Cees Elzenga

Deel deze pagina: