Live Live

Enschede heeft dader van autobandendump in het vizier

Gepubliceerd: Donderdag 21 maart 2019 14:48

Enschede heeft dader van autobandendump in het vizier

Een anonieme tip zette opsporingsambtenaren van de gemeente op het spoor van de verdachte van de afvaldump in Rutbeek bij Enschede in oktober vorig jaar.

Het heeft even geduurd, maar de gemeente denkt nu te weten wie eind oktober een verroeste container vol met oude autobanden dumpte in het buitengebied. "We hebben tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Het is nu aan de officier van justitie om te bepalen of de bewijzen hard genoeg zijn om de zaak voor te leggen aan de rechter", zegt Vincent Wolters, afdelingschef handhaving van de gemeente Enschede.

De brutaliteit waarmee de afvaldumper te werk ging, is opmerkelijk. De verroeste bak werd op de Rutbekerveldweg ogenschijnlijk door een vrachtwagen midden op straat geschoven, waardoor het doorgaande verkeer werd geblokkeerd. Wolters verklaarde direct na de vondst met zijn medewerkers 'alles op alles' te zetten om de dader op te sporen.

Mooi succes
Daarbij werd via onder meer sociale media de hulp van getuigen ingeroepen. Uiteindelijk zijn politie en buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente door een van de tips op het spoor gezet van de vermoedelijke dader. "Hij ontkent, maar we denken voldoende bewijs te hebben. We zien het als een mooi succes, ook omdat het een signaal is dat het zin heeft om meldingen te doen van afvaldump. Dit maakt duidelijk dat misdaad niet altijd loont."

Als de rechter de afvaldump bewezen acht, wordt de dader in ieder geval ook aangeslagen voor de kosten van het verwijderen van de container met autobanden. Daarbij gaat het volgens Wolters om enkele duizenden euro's. "Anders moet de gemeenschap daarvoor opdraaien. Dat willen we natuurlijk niet. Als gemeente tillen we dan ook zwaar aan het straffen van afvaldumpers.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Politie Enschede

Deel deze pagina: