Live Live

Enschede handhaaft voorrang statushouders

Gepubliceerd: Dinsdag 09 oktober 2018 07:25

Enschede handhaaft voorrang statushouders

Een meerderheid in de Enschedese politiek voelt er niets voor de voorrangsregeling voor zogeheten statushouders bij de toekenning van een sociale huurwoning te beëindigen. De raad in Enschede sprak zich maandagavond uit tegen een tweetal moties die de lokale volksvertegenwoordiging daartoe opriepen. De raad veegde zowel de motie van de VVD en de PVV van tafel.

Urgentie
Vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben nu via een urgentieverklaring van woningcorporaties voorrang bij de toewijzing van een woning. Dat gebeurt op verzoek van de gemeente, die vanuit het rijk een taakstelling kent met betrekking tot de huisvesting van deze statushouders. Een meerderheid in de Enschedese gemeenteraad voelt niet de behoefte dat te veranderen.

Weggeven
Het was VVD-raadslid Malkis Jajan die als eerste met een motie kwam om een streep te halen voor de voorkeurspositie, omdat die andere woningzoekers zou benadelen. De PVV ging nog veel verder en kwam daarop bij monde van fractievoorzitter Jan Willem Elferink op met een eigen (weggestemde) motie, waarin werd uitgesproken dat ‘er geen enkele woning meer aan statushouders wordt weggegeven’.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: