Live Live

Enschede en Münster willen culturele hoofdstad van Europa worden

Gepubliceerd: Donderdag 06 september 2018 08:42

Enschede en Münster willen culturele hoofdstad van Europa worden

Enschede en Münster zoeken een gezamenlijke identiteit. De titel ‘Eerste grensoverschrijdende culturele hoofdstad van Europa’ kan daarbij een instrument zijn.

Onno van Veldhuizen en Marcus Lewe gaan kijken naar de mogelijkheden of ze de grensregio Enschede-Münster kunnen kandidaat stellen als culturele hoofdstad van Europa. Dat hebben de burgemeester van Enschede en de Oberbürgermeister van de Duitse stad Münster dinsdag afgesproken.

De twee bestuurders deden dat na afloop van hun onderlinge burgemeestersruil. „Het zou mooi zijn als we als grensoverschrijdende regio ooit de primeur hebben als culturele hoofdstad”, zei Lewe tijdens de afsluitende lunch van beide burgemeesters.

Positie belangrijker
Op Europese en mondiale schaal wordt de positie van regio’s steeds belangrijker. Lewe: „Enschede en Münster weten elkaar steeds beter te vinden en werken steeds hechter samen. Maar daarnaast staan we voor de opdracht te werken aan een gemeenschappelijke identiteit. Dat kan natuurlijk perfect als je jezelf opwerpt als cultuurregio en eerste grensoverschrijdende culturele hoofdstad.”

Van uitgewerkte plannen of een bidbook is nog geen sprake. Het is niettemin de bedoeling dat de gezamenlijke Nederlands-Duitse ambitie binnenkort nader wordt uitgewerkt.

Enschede en Münster weten elkaar steeds beter te vinden en werken steeds hechter samen
Marcus Lewe, burgemeester Münster

Hechte stedenband
Net als in april 2017 verbleef Van Veldhuizen als spreekwoordelijk burgemeester afgelopen maandag en dinsdag in Münster voor ontmoetingen met Duitse bestuurders en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen. Omgekeerd deed Lewe hetzelfde in Enschede.

Enschede onderhoudt al geruime tijd een hechte stedenband met het 300.000 inwoners tellende Münster. Van Veldhuizen en Lewe ondertekenden vorig jaar een overeenkomst, die voorziet in een nauwe samenwerking op vele terreinen, zoals arbeidsmarkt, economie en onderwijs. Het doel is de grens zo veel mogelijk ‘uit te gummen’, zoals Van Veldhuizen de alliantie Enschede-Münster vaak omschrijft.

Imago
Zowel Lewe als Van Veldhuizen wijst erop dat cultuur en de nabijheid van culturele voorzieningen steeds belangrijker worden als vestigingsfactor en dus mede de aantrekkingskracht en het imago van steden en regio’s bepalen.

Op dit moment is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Eerder viel die titel in Nederland toe aan Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001). Sinds 1985 is ieder jaar een stad culturele hoofdstad van Europa. Sinds 2004 worden twee Europese steden uitverkoren. Naast Leeuwarden is Valetta (Malta) momenteel culturele hoofdstad.

Jarenlang proces

Het proces om culturele hoofdstad van Europa te worden, vergt jaren. Bovendien moeten lidstaten aan de beurt zijn om kandidaat-steden te kunnen leveren. De Europese Unie stelt zich met het project culturele hoofdstad van Europa ten doel de rijkheid van Europese culturen tot hun recht te laten komen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: