Live Live

Enschede doet als eerste grote stad lachgas in de ban

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 21:51

Enschede doet als eerste grote stad lachgas in de ban

Op verzoek van de politie verbiedt de gemeente Enschede de verkoop en het gebruik van lachgas in de binnenstad. De combinatie lachgas en alcohol zorgt volgens de politie voor veel agressie in het uitgaansleven. Enschede is de eerste grote stad in Nederland die een permanent verbod op het gebruik van lachgas instelt. Het verbod moet in het najaar ingaan.

Het gebruik van lachgas als partydrug is met name populair onder jongeren. In verschillende horecazaken in de regio wordt het gas per ballon verkocht, voor de prijs van een biertje. Het is niet alleen een probleem in Twente: het speelt overal. Kleinere gemeenten als Gorinchem en Oosterhout willen of hebben al een verbod ingesteld.

Agressie
De politie in Twente ziet dat de combinatie van lachgas met alcohol leidt tot agressie in het uitgaansleven, zegt Arjan Derksen, politiechef van Enschede. „We zien mensen die al flink gedronken hebben bepaalde cafés binnengaan, om daar vervolgens vier, vijf ballonnetjes met lachgas te inhaleren. Een uurtje later komen ze als compleet andere mensen naar buiten. En per definitie agressief. Soms moeten we met de wapenstok ingrijpen, maar ze lijken niets te voelen.”

Uitgaansgebied
De politie stuurde het gemeentebestuur van Enschede een brief met het verzoek het lachgasgebruik aan te pakken, en recent diende de lokale VVD-fractie al een motie in om de partydrug te verbieden in het uitgaansgebied. Daar wordt nu gehoor aan gegeven, bevestigt gemeentewoordvoerder Ton Kamp. „De juridische afdeling werkt aan een aanpassing van de lokale regelgeving. De verwachting is dat alles in het najaar is uitgewerkt.”

De Hersenstichting luidde onlangs ook al de noodklok over het gebruik van lachgas als roesmiddel, omdat het inhaleren van het gas kan leiden tot hersenschade: als iemand in korte tijd grote hoeveelheden lachgas gebruikt, kan een vitamine B12- tekort blijvende hersenschade tot gevolg hebben. Daarom pleit de stichting voor het einde van de vrije verkoop van lachgas in Nederland.

Onwel
Vorig weekeinde werden in België lachgaspatronen gevonden in de BMW waarin vijf mensen om het leven kwamen toen de auto een café ramde. Onduidelijk is nog of de bestuurder het gas had geïnhaleerd. Ook in Nieuwerkerk aan de IJssel reed een auto de winkel van een tankstation binnen. In die auto werd ook lachgas aangetroffen. In Amsterdam raakten eerder dit jaar op Koningsdag tientallen mensen onwel na het gebruik van lachgas.

Het gas, dat ook wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij medische ingrepen, valt sinds medio 2016 onder de Warenwet en is daarom gemakkelijk verkrijgbaar. Tot die tijd was het geclassificeerd als geneesmiddel.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: