Live Live

Enschede denkt na over uiterlijk Prinsessetunnel

Gepubliceerd: Zaterdag 26 januari 2019 08:55

Enschede denkt na over uiterlijk Prinsessetunnel

Enschede denkt na over een andere invulling van de wanden in de tunnelbuizen van de 80-jarige Prinsessetunnel. De oorspronkelijke tegels zijn op sommige plekken verdwenen uit de buizen.

Op 1 februari is het 80 jaar geleden dat de tunnel werd omgedoopt tot Prinsessetunnel bij de geboorte van prinses Beatrix. Een dag later werd de tunnel officieel opengesteld. Nu 80 jaar later wordt nadrukkelijk gekeken naar een tweede leven voor de wanden van de tunnelbuizen. De oorspronkelijk tegels lieten los, waarna ze verwijderd zijn. Graffiti-kunstenaars hebben er hun creativiteit op los mogen laten. Maar nu doemt de vraag op of de tunnel niet wat fleuriger kan dan de huidige staat van de wanden.

,,Op dit moment zoeken we uit wat de mogelijkheden zijn met het bestaande kunstwerk van Mandersloot en Kok”, zegt een woordvoerder namens de gemeente. ,,Dit kunstwerk, dat bestaat uit de wand met losse stenen - waar ooit licht achter geschenen heeft – in de oostelijke tunnelbuis en de klimop in de westelijke tunnelbuis is zoals het nu is. De uitkomst van het onderzoek naar de nieuwe invulling is bepalend voor de financiering van een mogelijk nieuw graffiti kunstproject.”

Met de opening van de tunnel ging 80 jaar geleden een lang gekoesterde wens in vervulling. Burgemeester Edo Bergsma had hem in 1902 al willen hebben, maar het duurde tot 1929 voor het besluit tot aanleg werd genomen. Vanwege de crisis bleven de plannen op de plank. Pas in 1936 begon de aanleg van de tunnel die onder het emplacement van de NS, die de Parkweg en het Stationsplein via de door de tunnel lopende De Ruyterlaan met de Hengelosestraat verbindt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: