Live Live

Enschede denkt aan ‘tweede Vaneker’ voor luxe woningkavels

Gepubliceerd: Maandag 06 mei 2019 12:56

Enschede denkt aan ‘tweede Vaneker’ voor luxe woningkavels

Enschede gaat op zoek naar nog een locatie voor luxe kavels voor woningbouw, naast Leuriks-Oost. Het is een van de strijdwapens in de ambitie van het college om te groeien naar 170.000 inwoners.

Het college gaat ervan uit dat Enschede de komende jaren plaats moet bieden aan ruim tienduizend nieuwe inwoners. Daarbij wordt vooral gemikt op jonge mensen die net in deze stad zijn afgestudeerd of op nieuwe inwoners die door de overspannen woningmarkt in het westen op zoek gaan naar een stekje buiten de Randstad.

Luxe woonmilieu
Om die nieuwkomers te faciliteren stelt het college in haar Woonvisie voor om nieuwe plannen voor een luxe woonmilieu mogelijk te maken. ‘t Vaneker dient daarbij als voorbeeld.

Het duurde weliswaar lang voordat er schwung in het bouwplan kwam, maar het grootste deel van de ruime kavels en voormalige legeringsgebouwen ten noorden van Enschede is inmiddels verkocht.

Leuriks
De volgende stap die wordt genomen is de herintroductie van bouwkavels in Leuriks-Oost. Opvallend, omdat het gebied tussen de Oostweg, de Keppelerdijk en de Gronausestraat pas drie jaar geleden uit de voorraad is gehaald. Het bouwplan telde toen 110 woningen en het afboeken tot weiland kostte de gemeente 7 miljoen euro. Een kleinschaliger plan voor de toekomst is overigens nooit uitgesloten.

Ook op Het Brunink in Enschede-Zuid heeft de gemeente nog een veld in het bezit waar in de toekomst ruime bouwkavels kunnen worden uitgegeven. Voor de middellange termijn gaat het college zelfs op zoek naar nog een nieuwe locatie voor luxe woningen. Die moet plek bieden voor een landelijk woonmilieu, vergelijkbaar met ‘t Vaneker.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre

Deel deze pagina: