Live Live

Enschede boekt 6,4 miljoen winst met verkoop bouwgrond

Gepubliceerd: Donderdag 16 augustus 2018 21:31

Enschede boekt 6,4 miljoen winst met verkoop bouwgrond

De gemeente Enschede heeft in 2017 goed verdiend aan de verkoop van bouwrijpe grond. In totaal is 6,4 miljoen euro winst geboekt.

Hoogleraar Willem Korthals Altes (TU Delft) heeft de bouwgrondexploitatie van alle circa 390 Nederlandse gemeentes in 2017 geanalyseerd. Gemeentes hebben vorig jaar een recordwinst geboekt op grondverkoop, ruim een miljard euro. Dat is volgens Korthals Altes een resultaat dat nog niet eerder is gehaald. 2006 was ook een topjaar, maar toen waren de marges veel ongunstiger.

Flink spekken
Enkele jaren geleden leden gemeentes nog miljardenverliezen bij de verkoop van grond met name door het inzakken van de woningmarkt. Sinds 2016 is de woningmarkt aangetrokken en wordt er weer gebouwd - dus weer grond verkocht.

Enschede is een van de gemeentes die de huishoudportemonnee vorig jaar flink hebben gespekt met de verkoop van grond voor zowel woningen als bedrijven. Dat is bij ongeveer driekwart van de gemeentes het geval. De teller over het afgelopen half jaar staat in Enschede overigens nog op een klein tekort, afgerond tot 0.

Verliesgevende gemeenten
Enschede behoort met de winst over 2017 dus niet tot de gemeentes die vorig jaar met een verlies afsloten. Dat waren er ongeveer honderd, bijna een kwart van alle gemeentes. Hengelo behoort wel tot die minderheid. De Metaalstad leed in totaal 6,1 miljoen euro verlies bij de verkoop van bouwgrond: 4,5 miljoen bij de verkoop van grond met een woonbestemming en 1,6 miljoen bij de verkoop van grond voor bedrijven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Annina Romita

Deel deze pagina: