Live Live

Enschede blijft niet wachten op Twente

Gepubliceerd: Woensdag 20 februari 2019 20:01

Enschede blijft niet wachten op Twente

Samenwerking tussen Twentse steden en gemeenten staat onverminderd hoog op de bestuurlijke agenda van Enschede.

Maar als de rest achterblijft, zal Enschede niet wachten. Dat heeft het college van Enschede laten weten aan Netwerkstad Twente.

Dertien keer investeren

Naast samenwerking tussen veertien gemeenten in de Agenda van Twente, is er Netwerkstad Twente. Dit verbond van de vijf Twentse steden (Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Borne) en de provincie Overijssel stamt uit 2001.

Zes jaar geleden is een lijst gemaakt met dertien investeringsprojecten voor economische versterking van het stedelijk gebied in Twente. Het verbinden van de Stadscampus met de binnenstad in Enschede staat op die lijst, maar ook verbetering van het stationsgebied in Oldenzaal en de laad- en loskade op het XL Businesspark Twente in Almelo.

‘We blijven niet stilstaan’
Omdat de afspraken nog tot 2022 lopen, is de (nieuwe) colleges in Netwerkstad Twente gevraagd naar hun kijk op de stedelijke samenwerking. Voor Enschede staat het belang daarvan buiten kijf. Samenwerking is ‘nodig om voor Enschede en Twente meer slagkracht te ontwikkelen en op die manier vanuit gezamenlijkheid de economie te stimuleren’.

Dat schrijft Onno van Veldhuizen als burgemeester van Enschede aan zichzelf, de voorzitter van Netwerkstad Twente. ‘Maar tegelijk blijven we (…) niet stilstaan als niet iedereen mee wil doen als Twente.’

Open relatie

Enschede wil ‘niet samenwerken om het samenwerken, maar om concrete resultaten te bereiken met ten allen tijden een open relatie naar elkaar.’ De andere gemeenten moeten nog reageren.

Als voorzitter van Netwerkstad Twente heeft Onno van Veldhuizen de colleges op het belang van de stedelijke samenwerking gewezen. ‘Hierbij geldt dat de urgentie zowel bestuurlijk als ambtelijk moet worden gevoeld en dat afspraken moeten worden nagekomen.’

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: