Live Live

Enschedeërs hebben geen stress van hoogspanning: 'Te oud om in paniek te raken'

Gepubliceerd: Dinsdag 15 mei 2018 14:10

Enschedeërs hebben geen stress van hoogspanning: 'Te oud om in paniek te raken'

"Ja, wat doe je eraan?" De bewoners van appartementencomplex De Tiggelhof in Enschede blijken bovenop een hoogspanningsleiding te wonen. Volgens het nieuwste advies van de Gezondheidsraad kan dat ongezond zijn. Maar ze raken niet in paniek.

„Ja, dat wist ik wel”, zegt bewoner Robert Tiehuis laconiek. „Ik heb ooit gevraagd of ze die onderdoorgang daar wat dieper wilden maken, want je kan er zo met een hoge wagen of een caravan helemaal niet door. Toen zeiden ze dat dat niet kon, omdat er een hoogspanningsleiding onder de grond zit.” Hij hoort ervan op dat de Gezondheidsraad het wonen op zo’n leiding sinds kort afraadt. „Goh. Ik heb altijd wel gedacht dat dat niet gezond was. Weet je, er staan daar ook nog twee transformatorkastjes, precies onder mijn slaapkamer. Leek me ook niet goed.”

Zes dagen hoofdpijn
Tiehuis slaat de spijker op de kop, want het advies van de Gezondheidsraad zegt ook dat langdurige blootstelling aan straling van transformatorstations en –huisjes ontraden wordt. Daar schrikt hij wel een beetje van. „Ik heb ook al zes dagen hoofdpijn, toevallig ga ik daarvoor morgen naar de dokter. Het zou toch niet…” Maar hij is nuchter genoeg om niet in paniek te raken. „Ik heb altijd gerookt, dat was natuurlijk ook niet gezond. Dus verhuizen om die kabels lijkt me ook weer niet nodig. Maar toch, het zet je aan het denken.”

'Ga er niet om verhuizen'
Vier mannen staan geconcentreerd rondom de biljarttafel in de recreatieruimte van het complex. „Oh ja, dat wist ik wel”, reageert Piet Lomulder. „Niet omdat ik hier woon, maar ik heb bij Domijn gewerkt toen dit gebouwd werd. Die kabels liggen echt extra diep onder de grond hoor.” Biljartmaat Geert Mulder wist het niet, maar is ook niet onder de indruk: „Ik ben al te oud om in paniek te raken. Ze moeten eerst maar eens goed onderzoeken wat je er precies van kunt krijgen. Maar ik ga er niet om verhuizen hoor, ik woon hier prima.” Chris Beun denkt er net zo over: „Het is geen mooi idee, ze geven dat advies niet voor niks. Maar ja, wat doe je eraan? Er een veilige leiding inleggen, maar ik heb net in jullie krant gelezen dat ze dat te duur vinden.”

Woningcorporatie Domijn, eigenaar van De Tiggelhof, was nog niet op de hoogte van het nieuwste advies van de Gezondheidsraad. „Dit is nieuw voor ons, maar we gaan ons erin verdiepen”, aldus woordvoerder Els Sans.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Angelique KunstDeel deze pagina: