Live Live

Enschedeër vrijgesproken van houden hennepkwekerij

Gepubliceerd: Donderdag 06 december 2018 12:26

Enschedeër vrijgesproken van houden hennepkwekerij

Een man uit Enschede is door de rechtbank vrijgesproken voor het hebben van een hennepkwekerij met 368 planten én het stelen van stroom van Enexis. Drie ‘knippers’ kregen een geldboete van 250 euro en eentje een taakstraf van 30 uur. De zaak tegen de zesde verdachte werd aangehouden.

De inval in de woning aan de Hoofdstraat in Overdinkel op 28 juli vorig jaar leek een voltreffer. Zes mensen werden aangehouden in de woning, waar op dat moment door personen hennepplanten werden geknipt. De huurder van het pand was zelf niet aanwezig. De knippers werden allemaal aangehouden. Woensdag stonden ze voor de politierechter, drie van de zeven verdachten kwamen opdagen.

Huurder
Enschedeër T. was huurder van de woning aan de Hoofdstraat en werd enkele weken na de inval aangehouden. Hij heeft van meet af aan ontkend iets met de kwekerij te maken te hebben gehad. Volgens T. verbleef hij al langere tijd in Servië, Slovenië en Oostenrijk om van zijn eigen drugsverslaving af te komen. Ook zou hij in Turkije zijn geweest om zijn overleden opa te begraven.

Uit verklaringen van getuigen en buren van de man blijkt ook dat ze T. alleen de eerste twee maanden na het huren van de woning hebben gezien, maar daarna niet meer. De huur werd door een vriend van T., die de woning onderverhuurde, keurig betaald. „Toen ik terugkwam uit het buitenland begreep ik dat er in de woning een hennepkwekerij heeft gezeten en dat er een inval was geweest. Maar ik heb daar niks mee te maken”, herhaalde hij voor de politierechter.

Verklaringen
Zijn verhaal werd ondersteund door verklaringen van de aangehouden knippers en de eigenaar van de woningen. Geen van de knippers kende T.. Niemand heeft hem daar ooit gezien in de periode dat de kwekerij actief zou zijn geweest, van 24 maart 2017 tot en met 28 juli 2017. En nergens is enige vorm van dna aangetroffen of zijn er vingerafdrukken gevonden die T. aan de kwekerij linken.

Het Openbaar Ministerie (OM) achtte de verklaringen van T. over zijn verblijf in het buitenland niet geloofwaardig. „Het valt niet te verifiëren dat u daar bent geweest, maar we kunnen u ook niet in de kwekerij plaatsen”, zei aanklaagster Caren Berendsen. De rechtbank sprak T. daarom vrij.

Knippers
Voor de knippers, allemaal Enschedeërs , was er geen ontkomen aan. Ze werden met de handen in de hennep aangetroffen, maar hun rol is volgens zowel het OM als de rechtbank marginaal. Het OM wilde alle verdachten een taakstraf van 40 uur opleggen, een voorwaardelijke celstraf van een week en een proeftijd van twee jaar als waarschuwing. De rechter veroordeelde B. tot een taakstraf van 30 uur. Hij regelde de knippers en bracht ze naar Overdinkel. Drie knippers kregen een boete van 250 euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: