Live Live

Enschedeër stichtte brand in flat in Gronau door psychose

Gepubliceerd: Woensdag 07 augustus 2019 18:35

Enschedeër stichtte brand in flat in Gronau door psychose

Een 32-jarige Enschedeër moest zich woensdag voor de rechtbank in Münster verantwoorden voor brandstichting in een appartementencomplex in Gronau. De Duitse aanklager wil dat hij wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek.

In een appartement op de zesde verdieping van het complex ter hoogte van de grote rotonde aan de Enscheder Straße brak op 22 juni 2016 brand uit. Daarbij liepen twee bewoners rookvergiftiging op.

Benzine
Al snel kwam een toen 29-jarige man uit Enschede in beeld. Hij zou zichzelf toegang hebben verschaft tot het appartementencomplex en met benzine en een grillaansteker brand hebben gesticht voor de betreffende woning. Het vuur greep vervolgens om zich heen. De vloer en deuren van de woning vlogen snel in brand en ook omliggende appartementen raakten beschadigd.

De meeste bewoners van het complex konden zichzelf in veiligheid brengen, maar de bewoners van het appartement waar de brand werd gesticht moesten door de brandweer met een hoogwerker van het balkon worden bevrijd. De totale brandschade in het wooncomplex werd geraamd op 75.000 euro.

Psychose
De brandstichting lijkt een willekeurige actie. In eerdere verklaringen zou de verdachte Enschedeër hebben gezegd dat hij er zeker van was, dat er geen stemmen in het appartement te horen waren en er dus niemand aanwezig was. Toen het vuur razendsnel om zich heen greep nam hij de benen.

Volgens de Westfälische Nachrichten zei de Duitse officier van justitie dat de Enschedeër weliswaar moedwillig de brand stichtte, maar dat hij op dat moment in een psychose verkeerde. Er is geen celstraf geëist, omdat hij vanwege de psychose ontoerekeningsvatbaar is. De aanklager wil dat hij wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek. Overigens heeft de Enschedeër zich inmiddels vrijwillig laten opnemen in een kliniek in Nederland.

Het strafproces gaat 21 augustus verder. Dan wordt ook een uitspraak verwacht.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: