Live Live

Enschedeër moet lease-auto inleveren omdat ie ziek is

Gepubliceerd: Zaterdag 03 november 2018 16:51

Enschedeër moet lease-auto inleveren omdat ie ziek is

Mag je van een werknemer die langdurig ziek thuis zit eisen dat hij zijn leaseauto inlevert? ‘Ja’ vond rechter Kuipers afgelopen vrijdag in een zaak tussen Kaltenbach uit Hengelo en één van zijn werknemers.

Hij zit al sinds maart van dit jaar ziek thuis. Pogingen om weer aan het werk te gaan lopen op niets uit. Het moment waarop de werknemer uit Enschede weer echt aan de slag zou kunnen is onbekend en dus stelt werkgever Kaltenbach zich op het standpunt dat de werknemer zijn leaseauto moet inleveren. Daarmee kan een nieuwe kracht, die de werkzaamheden van de zieke werknemer heeft overgenomen, haar werk fatsoenlijk doen. Maar de werknemer weigert de auto in te leveren.

Personeelshandboek
Voor advocate Annemiek Schouwink van Kaltenbach is het zonneklaar. „De voorwaarden in het personeelshandboek, dat is opgenomen bij alle arbeidscontracten van Kaltenbach, laat geen ruimte voor twijfel. Bij langdurige ziekte of zelfs arbeidsongeschiktheid dient de werknemer zijn of haar leaseauto in te leveren om de bedrijfsvoering niet in gevaar te brengen. Meneer is al geruime tijd ziek thuis en zicht op herintegratie is er niet, dan is het logisch dat de werkgever de auto opeist.”

Arbeidsconflict
Volgens advocate Jorien Waterman, die de werknemer bijstaat, speelt er heel iets anders. Volgens haar ligt er gewoon een arbeidsconflict ten grondslag aan de eis om de auto terug te vorderen. „Het is een manier om druk uit te oefenen om uiteindelijk de arbeidsovereenkomst te laten eindigen”, zei Waterman. Kaltenbach erkent dat een terugkeer van de werknemer niet gewenst is, maar dat die zaak nu niet aan de orde is, doordat de werknemer ziek thuis is.

Na een schorsing en onderhandelingen tussen de partijen kwam er een oplossing. De auto dient per 1 december ingeleverd te worden. Het netto inkomen van de werknemer stijgt doordat de bijtelling voor privégebruik niet meer wordt verrekend en hij krijgt een compensatie van Kaltenbach, omdat hij nu privé een auto moet leasen. De arbeidsrelatie blijft voorlopig bestaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, stockfoto: Pixabay

Deel deze pagina: