Live Live

Enschedeër Bertus Workel: Alles voor de knutselaar en kunstenaar

Gepubliceerd: Dinsdag 19 juni 2018 13:18

Enschedeër Bertus Workel: Alles voor de knutselaar en kunstenaar

Ze vragen hem wel eens of die echt bestaat, Bertus Workel. Het lijkt zo’n bedachte feestnaam. Maar Pim Workel, die samen met zijn vrouw Nicole de winkel sinds het 35-jarig bestaan in 2004 draaiend houdt in Enschede, kan het bestaan van zijn vader moeilijk ontkennen.

Hij zegt wel eens gekscherend dat ze in drie generaties ongeveer 150 meter naar het centrum zijn opgeschoven. Van de C.F. Snuifstraat waar grootvader Workel vanaf halverwege de jaren dertig een kruidenierswinkel had, via de Oldenzaalsestraat waar zijn vader Bertus in 1969 van een winkel in feestartikelen begon. Tot aan de Heurne, waar ze nu zitten en waar ze wel zullen blijven ook. Al is er inmiddels sprake van een groeiend filiaal op internet.

Winkel in feestartikelen
Die grootvader beëindigde zijn kruidenierswinkel zelf ergens in de jaren zeventig. Zijn twee zoons hadden er vanwege de oprukkende supermarkten geen trek in de zaak voort te zetten. De een ging in de noten en delicatessen, Bertus begon als lid van de Enschedese carnavalsvereniging (EKV) een winkel in feestartikelen. Dat was in die begintijd alles wat je kunt bedenken op het gebied van feesten, partijen en vrolijkheid. Kunstdrollen, plastic braaksel, goedkope pruiken, gekke brillen, boerenkielen, maskers, verkleedkleding, slingers, confetti en ga maar door.

Toneelteksten verkochten ze ook. En je kon er feestredes en liedjes kopen. Voor vijftig cent had je een loflied op een jubilaris, een jarige tante of een zoveel jaar getrouwd koppel. Je moest alleen zelf de namen even invullen. Ze verhuurden ook gelegenheidskleding: trouwjurken, trouwpakken, hoge hoeden, jacquets en smokings.

Niet zo florissant
De eerste jaren liep die winkel helemaal niet zo florissant, zegt zoon Pim. En hij citeert zijn moeder die destijds riep dat Bertus ondanks zijn winkel ‘tijd genoeg had om de hele krant te lezen’.

Daarom werd het assortiment uitgebreid met wat in die tijd ‘nijverheid’ werd genoemd. Alles voor de creatieve mens. Van schetsboeken, tot potloden, penselen en acrylverf en van borduuringrediënten tot breiwol en pennen. Het logo van de twee getekende handen ontstond in die tijd, al waren het toen nog afdrukken van de handen van moeder Workel. Inmiddels is Bertus Workel een winkel met alles voor de knutselaar en professionele kunstenaar.

Lijstenmakerij

De feestartikelen behelzen nog een derde van de omzet. Ook letterlijk, want het drie verdiepingen tellende pand heeft er de bovenste etage voor ingeruimd. Ook is er een lijstenmakerij. Ooit voorzichtig begonnen door Bertus die posters en foto’s inlijstte en daarbij niet terugschrok voor toepassing van het zogenaamde passe-partout. Bij Pim is dat deel van de winkel enorm uitgebreid. Mooi werk, vindt hij.

Niemand laat namelijk zomaar iets inlijsten, altijd zit er een verhaal achter, vaak emotioneel. Een borduurwerkje van een overleden oma, kunnen we ons voorstellen. Maar wat dachten we van een uit de vuilnisbak geviste afgelebberde knuffel van een inmiddels puberzoon? Of een motorbril? Hij kan er wel een boek over schrijven. Misschien is dat iets voor volgend jaar, als ze vijftig jaar bestaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita

Deel deze pagina: