Live Live

ENGIE Services in Hengelo wil af van Enschedese werknemer die er al veertig jaar werkt

Gepubliceerd: Woensdag 30 januari 2019 12:58

ENGIE Services in Hengelo wil af van Enschedese werknemer die er al veertig jaar werkt

Als het aan de directie van ENGIE Services ligt is het binnenkort afgelopen met de relatie met de Enschede monteur die in 1978 begon. Volgens het bedrijf ontbreekt de chemie om samen verder te gaan, door ladingen kritiek aan het adres van de werkgever en een negatieve werkhouding.

De werknemer heeft op de dag van de zitting nog gewoon zijn werk gedaan voor het bedrijf. En in de rechtszaal wordt hij gesteund door twintig mensen van zijn afdeling. Toch lijkt hij op weg naar de uitgang.

Ziel en zaligheid
De werknemer heeft veertig jaar zijn ziel en zaligheid in het bedrijf gelegd, is jarenlang vertegenwoordiger voor de vakbond FNV geweest, zit nog steeds in de or en heeft sinds 1 januari zijn post als secretaris van de cor neergelegd. Nee, aan zijn betrokkenheid bij het bedrijf twijfelt vrijwel niemand. Volgens de vertegenwoordigers van ENGIE heeft de werknemer grenzen overschreden met zijn kritiek op de leiding.

Ontbinding
In december vierde de monteur zijn 40-jarig jubileum, maar op dat moment lag er al een verzoek tot ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst. Tijdens een samenzijn met het personeel kreeg de werknemer in een speech nog alle complimenten van de leiding. De twee direct leidinggevenden werden later niet uitgenodigd voor een etentje dat hij gaf.

Volgens de advocaat van ENGIE een voorbeeld van dat hij zijn beide leidinggevenden niet serieus neemt. „Had u van meneer verwacht dat hij gezellig zou gaan dineren met de mensen die hem eigenlijk liever weg zien gaan”, vroeg rechter Louter aan de advocate.

Onrecht
De werknemer heeft volgens betrokkenen het hart op de tong en kan niet tegen onrecht. Als or- en cor-lid vocht hij bij reorganisaties menig robbertje uit met de leiding. Daarbij ging het soms hard tegen hard. De eerste reorganisatie leidde tot een rechtszaak waarin het bedrijf in het ongelijk werd gesteld.

Plooien
Later werden de plooien gladgestreken en een nieuwe reorganisatie verliep gladjes met een goed sociaal plan, zo betoogt de werknemer. De man neemt zijn rol als vertegenwoordiger van zijn medepersoneelsleden serieus, maar het komt hem bij de leiding op kritiek te staan. Hij zou er te veel uren aan besteden, waardoor zijn werk eronder leidt.

Dadendrang
Hij voelt zich slachtoffer van zijn dadendrang om mensen te helpen. En ja, hij is zoals hij is en dat is niet altijd diplomatiek, maar alles voor het bedrijf, zo zegt hij.


Salaris
ENGIE blijft op het standpunt van ontbinding van de overeenkomst, maar wil wel nog een poging doen hem elders binnen het concern te plaatsen. Maar dan zou hij vier salarisschalen terugvallen.

Oordeel
De rechter geeft de partijen twee weken de tijd om de zaak vlot te trekken. Lukt dat niet, dan zal hij een oordeel vellen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: PIxabay

Deel deze pagina: