Live Live

Elzinga Wonen in Enschede heeft alles, behalve behang: ‘Mijn vader had er een hekel aan’

Gepubliceerd: Vrijdag 12 april 2019 09:28

Elzinga Wonen in Enschede heeft alles, behalve behang: ‘Mijn vader had er een hekel aan’

Laatst was er een vraag om oude bevestigingspunten voor traproedes. Geen probleem Ibo Elzinga rommelt even onder de toonbank en haalt een doosje tevoorschijn uit de tijd dat zijn grootvader de zaak nog dreef. Specifieke onderdelen van gordijnrails, die allang niet meer worden gemaakt? Grote kans dat ze bij Elzinga nog wel ergens in het magazijn liggen. Er is maar een, telkens terugkerende, vraag waarop ze bij Elzinga Wonen steeds nee moeten verkopen. Dat zijn de telefoontjes over steunkousen. In die gevallen wordt de beller vriendelijk verwezen naar Elzinga Kousen, aan de Haverstraatpassage.

Wat ze wel leveren? Alle soorten vloerbedekking, gordijnen, vitrages, zonwering, eethoeken, zithoeken, tafels, stoelen, banken en bedden. Kortom, alles voor de woninginrichting, behalve verf en behang. Dat was er trouwens wel in de tijd van Ypke Elzinga, die de zaak in 1923 begon. Maar zijn opvolger, zoon Gerard gooide dat er als eerste uit. „Mijn vader had een hekel aan behang.”

Nog altijd staan ze bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als Gebroeders Elzinga. Dat stamt nog uit de begintijd toen de broers Ypke (meubelmaker) en Hille (stoffeerder) vanuit Friesland naar Enschede kwamen om er werk te zoeken.

Groei
Ze zitten nog steeds op de plek waar grootvader de zaak begon aan de Voortsweg 29, waar zowel Gerard (1927) als Ibo (1961) is geboren. De woonwinkel is in oppervlakte echter wel enorm gegroeid. Ze zaten in een winkelstraat. Met naast ze slagerij Rotting en daar weer naast, Engels groente & fruit en schoenmaker Geerdinck. Maar toen deze middenstanders er successievelijk mee ophielden, werd er telkens een pandje bij Elzinga aangetrokken, zodat de zaak zich nu over vier huisnummers uitstrekt.

Hij laat een oud zegelboekje zien. Er was een hele reeks buurtwinkels bij betrokken. Als je 240 zegels had gespaard, kreeg je een gulden. En omdat het bij woninginrichting toch om grotere bedragen gaat dan bij een schoenmaker, hielp een bezoek aan Elzinga om de kaart snel te vullen.

Liefde voor techniek
Ibo rolde als het ware de zaak in. Want al gauw informeerde vader Gerard hoe laat Ibo’s schooldag erop zat. Om na het antwoord onmiddellijk vast te stellen hoe laat hij dus bij een bepaalde klant kon zijn om te helpen om bijvoorbeeld een woonkamer van nieuw tapijt te voorzien. Hij herinnert zich een moment dat zijn liefde voor techniek een opdracht van zijn vader behoorlijk doorkruiste. Hij was zestien. De politie had vastgesteld dat hij zijn brommer had opgevoerd en nam het voertuig in beslag, zodat hij de klant niet kon bereiken en zijn vader een trap in z’n eentje moest stofferen.

Zijn twee dochters die in de zorg zitten, zullen de zaak niet voortzetten. En zijn zoon die games ontwikkelt, evenmin. Maar Bas, de zoon van zijn zuster heeft hij al een flinke tijd in dienst. „Een vakman en zakelijker dan ik. Hij zal het ooit wel overnemen. Maar dat duurt nog wel even. Ik heb er nog veel te veel schik in.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: