Live Live

Elf basisschoolklassen in Twente zitten door griep zonder leraar

Gepubliceerd: Dinsdag 08 januari 2019 08:24

Elf basisschoolklassen in Twente zitten door griep zonder leraar

Elf basisschoolklassen in Twente moeten het vandaag stellen zonder eigen leerkracht voor de klas. Invallers zijn ook nergens meer te krijgen. Het onderwijs heeft last van de griepepidemie, die komt bovenop een structureel personeelstekort.

„Het invallerstekort gaan we de komende weken niet oplossen”, voorziet Ferdy Smelt, operationeel adviseur P&O van het Onderwijsbureau Twente (ObT). Vorige winter hield de epidemie twee keer langer aan dan de gebruikelijke negen weken. De invallerspool van het ObT kreeg alleen voor vandaag al 393 verzoeken voor vervanging binnen.

Een kwart daarvan was voor kortdurende vervanging, vaak vanwege ziekte. De rest is langdurend, bijvoorbeeld zwangerschapsverlof. Gisteravond is bij het mobiliteitscentrum tot in de avond doorgewerkt om alle verzoeken ingevuld te krijgen. Met als resultaat dat om 20.00 uur nog 11 van de 393 verzoeken open stonden. „Scholen afbellen is het allerlaatste wat wij doen. Maar we konden echt niemand meer vinden”, zegt Smelt.

Directeur voor de klas

Dit wil trouwens niet zeggen dat de klassen vandaag allemaal thuiszitten. Het mobiliteitscentrum is eerst aan zet. Lukt het daar niet, dan doen de 300 aangesloten basisscholen in de regio zelf hun uiterste best om een oplossing te vinden. „Wij zetten een directeur of intern begeleider voor de klas. Of een onderwijsassistent, onder toeziend oog van een leerkracht van een andere groep”, zegt bestuurder Richard Benneker van de Stichting Katholiek Onderwijs Twenterand (SKOT).

Ouder als leraar
Maar als er meerdere zieken zijn en er bijvoorbeeld ook sprake is van zwangerschapsverlof, dan is de rek er op een bepaald moment uit. Dat ervoer directeur Gerard Regeling van christelijke basisschool De Koning in Enschede. Hij vroeg dit schooljaar al drie keer de ouders van een klas om hun kind een dag thuis te houden.

„In alle gevallen betrof het kleuterklassen. Vierjarigen kun je bij ziekte niet over andere klassen verdelen. Zoals dat met de oudere leerlingen vaak wel gebeurt. Maar zo’n jong kind bij groep 7 in de klas, dat wil je niet”, aldus Regeling, die deze week mogelijk weer een klas teleur moet stellen. ,,De vaste meester heeft vijf dagen vaderschapsverlof. Voor vier dagen heb ik invallers kunnen regelen. Maar dat zijn telkens verschillende gezichten voor de klas. Ik weet niet of ik de kinderen dat ook voor de vijfde dag wil aandoen.’’

Schoolbestuurders en directeuren maken het Mobiliteitscentrum ObT geen enkel verwijt. Ze doen hun stinkende best vervangers te vinden, zegt Gerard Regeling. „Maar wat er niet is, is er niet.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Flickr

Deel deze pagina: