Live Live

Einde aan ‘vleermuisgate’ rond Airforce Festival bij Enschede

Gepubliceerd: Vrijdag 30 maart 2018 12:44

Einde aan ‘vleermuisgate’ rond Airforce Festival bij Enschede

De vleermuisgate rond Airforce Festival is voorbij. Stichting Lonnekerberg en Landschap Overijssel hebben hun beroepen tegen het festival op Vliegveld Twente ingetrokken.

Daarmee komt een eind aan een soap die bijna twee jaar geleden begon. Tot twee keer toe probeerden de partijen het Airforce Festival op het laatste moment te blokkeren door naar de rechter te stappen. De vleermuizen rondom de luchthaven zouden te veel last ondervinden van het hardcorefeestje. Hoewel de rechtsgang twee keer mislukte, bleven de partijen strijden. Aanstaande dinsdag zou de eerstvolgende behandeling van het hoger beroep in Zwolle zijn.

Beroepen ingetrokken
Tot opluchting van gemeente en festivalorganisatie zien Stichting Lonnekerberg en Landschap Overijssel daar nu van af. De beroepen tegen zowel de 2016- als 2017-editie van Airforce Festical zijn ingetrokken.

Als reden geven de instanties het nieuwe bestemmingsplan voor de luchthaven als evenementenlocatie. Daarin zijn 12 evenementen op het vliegveld vastgelegd, waaronder het Airforce Festival. Een losse procedure heeft dus geen zin meer, aldus de stichting.

'Geen vleermuisknuffelaars'
„We zijn wel eens weggezet als vleermuisknuffelaars, maar ons gaat het om de flora en fauna bij het vliegveld”, zegt voorzitter Geertjan Takkenkamp van de Stichting Lonnekerberg in een reactie. „Het aanvechten van zo’n festival moest op basis van een specifiek punt en wij kozen die vleermuis. We zijn nog altijd teleurgesteld over de uitkomst, maar we gaan niet procederen om het procederen.”

De natuurliefhebbers begraven de strijdbijl nog niet helemaal; er wordt overwogen het bestemmingsplan voor de luchthaven Twente aan te vechten. Daarover nemen Stichting Lonnekerberg en Landschap Overijssel medio april een besluit.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Lars Smook

Deel deze pagina: