Live Live

Eerherstel voor kickbokser Murat Aygün uit Enschede

Gepubliceerd: Maandag 11 maart 2019 20:44

Eerherstel voor kickbokser Murat Aygün uit Enschede

Hij kwam, vocht en overwon. Tot de uitslag van de belangrijkste kickbokswedstrijd uit zijn carrière werd betwist. Maar nu is er eindelijk eerherstel voor Murat Aygün uit Enschede.

100.000 euro prijzengeld en een contract bij Bellator, een van de grootste vechtsportorganisaties ter wereld. Toen Murat ‘the Butcher’ Aygün uit Enschede in september vorig jaar in Almere de finale van de World Fighting League won, lag de kickbokswereld aan zijn voeten. Maar bovenal hield de zwaargewicht met zijn grootste overwinning ooit zijn ongeslagen status overeind. Tot hij de volgende ochtend een telefoontje kreeg van de organisatie: de uitslag werd in twijfel getrokken en werd heroverwogen. Maar dat is nu, na een half jaar wachten, eindelijk rechtgezet.

„Ik wist het altijd al, maar nu staat het zwart op wit”, zegt Aygün. Hij toont de verlossende brief. Het schrijven komt van de ISKA, de meest erkende spelregelorganisatie ter wereld in het kickboksen. De boodschap is duidelijk: ‘we hebben de wedstrijd opnieuw bekeken, en er is geen twijfel over de uitslag. Aygün is de winnaar.’

De brief gaat over de wedstrijd tegen de Fransman Nordine Mahieddine, gevochten op 22 september 2018. Tijdens het gevecht halen beide strijders het beste in zichzelf naar boven, maar geen van beide krijgt zijn opponent tegen het canvas. Gesteund door honderden supporters in de zaal hoort Aygün het juryoordeel aan: hij wint de wedstrijd op punten. „Terecht, kijk de beelden maar terug”, klinkt het zelfverzekerd.

Protest
Toch dient tegenstander Mahieddine protest in tegen de uitslag, waarna er een onoverzichtelijke discussie ontstaat. Op internet wakkeren fans van de Franse Marokkaan het vuurtje aan: ‘de wedstrijd is oneerlijk, Nordine is de echte kampioen’. Melvin Manhoef, organisator van de World Fighting League, besluit Aygün niet het gehele prijzengeld uit te betalen en wil de wedstrijd door jury’s van andere bonden laten beoordelen. Aygün en zijn management zien dat niet zitten: wie kan in dat geval overzien welke belangen er op de achtergrond spelen?

Echt met zijn vuist op tafel slaan wilde hij niet. „Hoewel ik het niet eens was met de gang van zaken, hield ik me rustig.” Er wordt contact opgenomen met de ISKA, een onafhankelijk en gerespecteerd instituut. Zij moeten de wedstrijd minutieus analyseren, om te kijken of de jury de juiste beslissing heeft genomen. Ook gaan ze na of de juryleden wel echt onafhankelijk waren, en geen banden hadden met het ‘kamp Aygün’.

Motivatie weg

Maandenlang blijft het stil, tot Aygün vorige week van alle onzekerheid wordt verlost: zijn overwinning was terecht. Nu is het zaak om zijn prijzengeld op te halen, en kan er weer vooruit gekeken worden. „Ik ben heel eerlijk, de afgelopen maanden was mijn motivatie weg. Wat blijft er nog over als ik eerlijk win, maar daarna mijn overwinning in twijfel wordt getrokken? Waar doe ik het dan nog voor? Ik ben een eerlijke sportman, en de jurybeslissing lag buiten mijn macht. Maar in plaats van dat ik de felicitaties kreeg, werd ik belachelijk gemaakt.”

Met deze beslissing van de ISKA op zak kan Aygün de hele wereld weer aan, zo zegt hij. „Ik wil de belangrijkste wereldtitels winnen. Jullie gaan nog veel meer van mij zien. Mijn ongeslagen status is bijzonder, en die blijft nog heel lang overeind.”

Maar voordat de Enschedeër van Turkse komaf allergrootste kampioenen als Rico Verhoeven tegenover zich wil hebben, moet er eerst iets worden rechtgezet. „Ik wil een rematch (een tweede gevecht tegen dezelfde tegenstander, red.) tegen Mahieddine. Het liefst al eind volgende maand in Almere, dezelfde zaal als waar ik hem de eerste keer versloeg. Maar dit keer laat ik er geen twijfel over bestaan. Hij gaat neer, ik laat het niet nog eens aan de jury over. En daarna mogen de grote jongens komen, ik ben voor niemand bang.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: