Live Live

Een Twents ziekenhuis blijft altijd overeind, hoe dan ook

Gepubliceerd: Zaterdag 03 november 2018 10:11

Een Twents ziekenhuis blijft altijd overeind, hoe dan ook

‘Systeemziekenhuizen’ die koste wat kost gered worden bij grote financiële problemen, bestaan niet. Er is wel een lijst met zogenoemde gevoelige ziekenhuizen: medische centra die de overheid per se in stand wil houden. De Twentse ziekenhuizen ZGT en MST staan daar niet op.

De ineenstorting van MC Slotervaart in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland, trilt ook na in Twente. Wie zijn oor te luister legt, hoort dat mensen verontrust zijn over de toekomst van Twentse ziekenhuizen. Dat is niet verwonderlijk. In financieel opzicht gaat het al jaren slecht met MST en ZGT. De jaarlijkse ‘financiële stresstest’ door accountantsgroep BDO onderstreepte vorige week nogmaals hoe beroerd ze ervoor staan.

Op de vergelijkingslijst met 64 ziekenhuizen, staan MST en ZGT bijna onderaan. Net boven de IJsselmeerziekenhuizen, die een dag eerder failliet werden verklaard. Evenals MC Slotervaart. Hangt zo’n lot ook de Twentse ziekenhuizen boven het hoofd? Als ze op de lijst met ‘gevoelige ziekenhuizen’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) hadden gestaan, was het antwoord op deze vraag stellig ‘nee’ geweest.

Op de lijst met ‘gevoelige ziekenhuizen’ staan namelijk medische centra die de overheid per se in stand wil houden. Omdat er in de nabije omgeving geen ander ziekenhuis is waar mensen in spoedsituaties binnen 45 minuten terechtkunnen. Op de lijst, opgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), staan 22 ziekenhuizen; te afgelegen om ten onder te kunnen gaan.

‘MST en ZGT vangen elkaar op’

MST en ZGT behoren niet tot deze ‘gevoelige ziekenhuizen’. Geert Jan Kommer van het RIVM legt uit: “ZGT en MST vangen elkaar als het ware op. Doordat de afstand tussen de Twentse ziekenhuizen niet zo groot is.” Het zou veranderen als er een van de twee weg zou vallen. “Dan is de ander per definitie een ‘gevoelig ziekenhuis.’’ Het systeem houdt in dat er in Twente altijd tenminste een ziekenhuis zal overblijven, wat er ook gebeurt. Kommer: “MST is een traumacentrum. Dat zal niet zomaar omvallen.”

Zorgverzekeraars zijn de belangrijkste financiers van ziekenhuizen. Menzis is marktleider in Twente. Woordvoerder Corine Rodenburg: “We houden de financiële posities van de ziekenhuizen in ons kernwerkgebied in de gaten. We maken ons op dit moment geen zorgen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: