Live Live

Een onbekende in Enschede diep in de ogen kijken, wie durft?

Woensdag 13 september 2017 12:46

Een onbekende in Enschede diep in de ogen kijken, wie durft?

Een minuut lang een onbekende diep in de ogen kijken. Doe het maar eens. Sarah Grosman (30) ging de uitdaging aan en dat was zó bijzonder dat ze dit wereldwijde experiment met anderen wil delen. Binnen kan het op de Oude Markt in Enschede. "Je gaat anders naar mensen kijken, maar ook naar jezelf."

1: Wat is eigenlijk World Biggest Eye Contact Experiment?
"Ik weet alleen dat de oprichter Peter Sharp heet en dat het al sinds een paar jaar in steeds meer steden wordt gehouden. Echt contact met elkaar door een minuut in elkaars ogen te kijken."

"Beroepshalve interesseert me dit experiment ook. Ik geef lezingen over hoe je dichter bij elkaar kunt komen. Met Maarten Frielink, een goede vriend, zag ik beelden van World Biggest Eye Contact op internet. We vinden het zo'n mooi initiatief dat we hebben besloten het ook in Enschede te organiseren."

2: Waarom?
"Het leven is gejaagd en afstandelijk geworden, door social media en dergelijke. We verstoppen ons achter de smartphone en hebben nauwelijks nog echt oog voor elkaar. Dat verandert letterlijk als je even de tijd neemt om elkaar diep in de ogen te kijken. Dat kan met bekenden, maar nog mooier is het met onbekenden. Daar gaat het bij dit evenement om. Het is een bijzondere ervaring."

3: Wat ervaar je dan?
"We hebben het uitgeprobeerd en ik heb gemerkt dat je niet alleen anders naar mensen kijkt, maar ook naar jezelf. Je kijkt elkaar aan zonder vooroordelen. Je kijkt niet hoe iemand er uit ziet. Dat beeld valt weg. Als je iemand een minuut in de ogen kijkt, zie je vooral het innerlijke. Dat geldt ook voor jezelf. Vaak hebben we nogal eens een negatief oordeel over ons zelf, maar op deze manier ervaar je in ieder geval even wie je echt bent. We zijn in essentie allemaal mooie mensen. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. Op beelden van eerdere edities van World Biggest Eye Contact zie je dat het intens is. Het kan zorgen voor uiteenlopende reacties."

4: Welke?
"Sommige deelnemers raken geëmotioneerd. Bij anderen zie je opluchting. Veel mensen worden er ook zichtbaar heel blij van. Ik heb vernomen dat er zelfs eens een liefdeskoppel bij dit evenement is ontstaan. Waar dat is geweest, weet ik overigens niet, maar mooi vind ik het wel."

5: Wat hoop je dat er op 23 september in Enschede gebeurt?
"In elk geval dat er een grote deelname is. Via Facebook roepen we mensen op mee te doen. Daarmee starten we om precies 14.00 uur op de Oude Markt. We hopen dat voorbijgangers vragen wat de bedoeling is en dat ze zich aansluiten. Zodat je op een gegeven moment veel onbekenden hebt die elkaar een minuut in de ogen kijken en hetzelfde ervaren."


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: