Live Live

Eelco Eerenberg: het contrast tussen klein en groot geld

Gepubliceerd: Zaterdag 03 november 2018 12:24

Eelco Eerenberg: het contrast tussen klein en groot geld

In het leven van een wethouder is geen uur hetzelfde, zo ondervond Eelco Eerenberg de afgelopen dagen weer eens. Nog niet zo lang geleden werd al vastgesteld dat verering en verkettering in het leven van een bestuurder dichtbij elkaar liggen. Werd Eerenberg ergens in de zomer in een en dezelfde week bewierookt voor zijn zoveelste redding van FC Twente, luttele uren later riep hij de toorn van boze buurtbewoners in een slepende controverse over speeltoestellen over zich af.

In het leven van een wethouder is geen uur hetzelfde, zo ondervond Eelco Eerenberg de afgelopen dagen weer eens. Nog niet zo lang geleden werd al vastgesteld dat verering en verkettering in het leven van een bestuurder dichtbij elkaar liggen. Werd Eerenberg ergens in de zomer in een en dezelfde week bewierookt voor zijn zoveelste redding van FC Twente, luttele uren later riep hij de toorn van boze buurtbewoners in een slepende controverse over speeltoestellen over zich af.

Contrast
Hoe veranderlijk het bestaan is ondervond Eerenberg ook deze week. Het contrast tussen het kleine en grote geld kon niet groter zijn. Ga maar na. Op dinsdagavond zit de wethouder te dubben over de vraag welke van de vier projecten die de binnenstad moeten verfraaien op een bescheiden gemeentelijke bijdrage van 2500 euro mag rekenen. Kunst op een blinde grauwe muur of een nieuwe bewegwijzering, het mogen kleinsteedse kwesties lijken. Maar het zijn keuzes die de stad kleur en richting geven.

Nog geen twee dagen later, op donderdagmiddag, wacht dezelfde bestuurder in spanning af of hij 13,3 miljoen euro vanuit Den Haag op de rekening mag bijschrijven. Dat laatste gebeurt. Het is de gehoopte uitkomst in het getouwtrek om compensatie van de zorgtekorten die tot een korte maar uitbundige vreugde-explosie in het stadhuis leidde.

Tegemoetkoming
Never a dull moment dus. De vraag is nu wat er met al die tegemoetkoming gebeurt. Je zou zeggen dat die afweging niet aan de orde is. Dat zorggeld bij zorgbehoeftigen terechtkomt. Maar niets is hier in bestuurlijk beton gegoten. Het schip met miljoenen is gevuld met niet-geoormerkt geld, om maar eens een bestuurlijk jeukwoord te gebruiken.

Wat nu te doen? De stad gaat het goed, de gemeente slecht, is een veelgehoorde kreet in het stadhuis. Daarmee wordt de economische bloei (in delen) van de stad bedoeld, afgezet tegen de angstwekkende tekorten die de gemeentekas vertoont. Moet de politiek de eigen gaten dichten of dienen bestuurders juist nu leuke en/of noodzakelijke dingen te doen? Door inkomensondersteuning te bieden aan Enschedeërs die het hard nodig hebben of reiken ze de op deze plek eerder aangehaalde hulpbehoevenden in Transburg financieel de helpende hand? Geniet fiscale lastenverlichting prioriteit? Moet de noodlijdende lokale omroep worden geholpen of is het zaak de hoge parkeertarieven te verlagen?

Het zijn die keuzes die het werk van bestuurders zo wezenlijk maken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: gemeente Enschede

Deel deze pagina: