Live Live

Druk jaar voor Brandweer Twente door januaristorm en warme zomer

Gepubliceerd: Dinsdag 08 januari 2019 10:05

Druk jaar voor Brandweer Twente door januaristorm en warme zomer

De brandweer in Twente moest vorig jaar 4.452 keer in actie komen om een brand te bestrijden en/of hulp te verlenen. Dat is bijna duizend keer vaker dan in 2017. De brandweer spreekt dan ook van een ‘zeer druk jaar'. De storm van 18 januari en de lange, droge zomer worden genoemd als belangrijkste oorzaken.

Twee dodelijke slachtoffers waren er vorig jaar te betreuren bij woningbranden in respectievelijk Almelo en Ootmarsum. Ook nam het aantal ongevallen in vrijwel iedere Twentse gemeente toe. „Dat zijn natuurlijk incidenten met veel impact. Voor de direct betrokken, maar ook voor ons als hulpverlener”, vertelt Stephan Wevers, commandant van de brandweer Twente.

Januaristorm
De brandweer noemt 18 januari als een van de drukste dagen van 2018. Een storm raasde die dag over het land, waarbij in Enschede een man om het leven kwam en op tal van andere plekken de brandweer in actie moest komen vanwege schade aan huizen, omgevallen bomen en complete daken die van huizen waaiden. Wevers: „We zien een duidelijke piek in het aantal stormschade meldingen op 18 januari.”

Brand bij TwenceOok het aantal buitenbranden in de zomerperiode lag vorig jaar flink hoger dan in 2017. Maandenlang viel er weinig tot geen neerslag in Twente en die droogte zorgde voor flink meer brandgevaar. De grootste brand was die van vorig jaar bij Twence in Hengelo. Defensie moest te hulp schieten en pas na dagen was het vuur onder controle. ‘Een uitzonderlijke brand’, noemt brandweercommandant Wevers het.

Toch hoefde de brandweer vorig jaar minder vaak uit te rukken voor meldingen over bijvoorbeeld liftopsluitingen, hulpverlening aan dieren en automatische (loze) meldingen.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: