Live Live

Drugs op AKI in Enschede: ooit gewoon, nu weer taboe

Zaterdag 15 juli 2017 18:46

Drugs op AKI in Enschede: ooit gewoon, nu weer taboe

Het onderzoek naar mogelijk drugsgebruik van AKI-directeur Marc Boumeester zegt veel over het veranderde klimaat op de kunstacademie. "Twintig jaar geleden had niemand hier moeilijk over gedaan."

Geert Voskamp, oud-docent van de AKI, kan het zich nog levendig herinneren. Als hij 's morgens het oude academiegebouw aan de Roessinghbleekweg naderde, dan kwam hem op sommige dagen de wiet-lucht al tegemoet. "Vooral zo tegen de zomer. Dan stonden de ramen open. Soms zag het in sommige lokalen ook letterlijk blauw van de rook."

Marihuana en hasj
Het waren de jaren van Joop Hardy en Sipke Huismans. Legendarische directeuren onder wie de AKI zich ontwikkelde tot een artistieke vrijplaats. Maar tegelijk ook tot een instelling waar het gebruik van middelen als marihuana en hasj de normaalste zaak van de wereld was.

Voskamp: ,,In mijn tijd waren er veel studenten die gebruikten. Je kon het ook aan hen zien. Dan zaten ze slaperig in de les. Maar daar werd absoluut niet moeilijk over gedaan. Het hoort ook een beetje bij het kunstenaarschap om te experimenteren. Dat was het effect van de jaren 60. De gedachte ontstond dat geestverruimende middelen de creativiteit bevorderen, al is dat ook onzin. Er is even een soort euforie, maar op den duur leidt het juist tot vervlakking.''

Onderzoek naar Boumeester
Dat er nu een onderzoek wordt ingesteld naar het gedrag van de huidige directeur Marc Boumeester, noemt hij een teken des tijds. ,,De tolerantiegrens in onze maatschappij ligt absoluut veel lager. Wat twintig jaar geleden nog kon, kan nu niet meer. Alles ligt vast in protocollen en gedragscodes. De samenleving heeft zich verhard. We zijn ook moralistischer geworden. Maar of het daar leuker van wordt, betwijfel ik.''

Volgens ingewijden is Boumeester na de diploma-uitreiking op de AKI met een aantal studenten de stad ingegaan. In een studentenhuis zou hij in het bijzijn van studenten onder meer drugs hebben gebruikt.

Hoewel er geen strafbare feiten zijn gepleegd, waren de gedragingen van Boumeester voor de AKI-leiding ernstig genoeg om contact op te nemen met het College van Bestuur van ArtEZ. Dat besloot daarop tot het instellen van een onderzoek en het horen van getuigen. Of Boumeester na de vakantie nog terug zal keren, lijkt zeer de vraag. Ina Bode, hoofd van de afdeling Cross Media Design, neemt voorlopig zijn taken waar.

'Uitstekende directeur'
Bij de andere kunstinstellingen in Enschede is de commotie rond de AKI hard aangekomen. Directeur Arnoud Odding van het Rijksmuseum zegt te hopen dat de continuïteit op de AKI, ondanks het mogelijk wegvallen van Boumeester, wordt gewaarborgd. "De AKI heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een uitstekende opleiding en een goede partner voor ons binnen Cultuurpark Roombeek. Marc heeft daar een hele belangrijke bijdrage aan geleverd. Hij was in mijn ogen ook een uitstekende directeur. Zondag had hij onze nieuwe tentoonstelling moeten openen. Het is heel jammer dat dat niet is doorgegaan. Ik kan alleen maar hopen dat de ontwikkeling van de AKI niet onder deze affaire zal lijden.''

┬ę Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: