Live Live

Drollen laten liggen levert Enschede 7 ton op

Gepubliceerd: Zaterdag 21 juli 2018 11:53

Drollen laten liggen levert Enschede 7 ton op

Als de 225 hondenuitlaatplekken in de stad zijn verdwenen, gaat nog 14 procent van de hondenbelasting daadwerkelijk naar de viervoeter. Een Enschedese is een onlinepetitie begonnen.

De hondenuitlaatplekken (hups) moeten het vanaf volgend jaar ontgelden, besloot de nieuwe coalitie van Burgerbelangen, D66, VVD, PvdA en ChristenUnie. Dat levert de gemeente jaarlijks 86.000 euro op, al moet voor het verwijderen van de hups eenmalig 140.000 euro worden betaald. Al met al is de bezuiniging deze collegeperiode dus ‘slechts’ 2 ton.

Principiële keuze
De keuze om de uitlaatplekken te verwijderen is dus vooral een principiële. „Het is niet meer dan normaal dat hondenbezitters de drollen van hun hond zelf opruimen”, zegt Jurgen van Houdt, die de komende vier jaar verantwoordelijk is voor de openbare ruimte. „In het coalitieakkoord hebben we een gesloten begroting moeten voorleggen. Daarvoor hebben we een aantal voornemens die we vanaf nu verder gaan uitwerken. Het afschaffen van de hups is er daar een van.”

Van Houdt wijst er nadrukkelijk op dat het alleen om de perkjes met houtsnippers (en in sommige gevallen gras) gaat, waarop regelmatig ook zakjes met hondendrollen worden gegooid. Deze perkjes worden aangeduid met een houten paal met daarop een geel bordje met een hondje. De 22 hondenrenveldjes en de honderden hondenpoepafvalbakken in de stad blijven gehandhaafd.

Petitie
Een inwoonster van Enschede is via petities24.com zelfs een petitie begonnen. Er zijn tot nu zo’n duizend digitale handtekeningen verzameld. Doel is afschaffing van de hondenbelasting, nu de nieuwe coalitie zich heeft voorgenomen om het onderhoud op de hondenuitlaatplekken weg te bezuinigen.

‘Ik vind het schandalig dat mensen hondenbelasting moeten betalen maar dat alle voorzieningen weg worden gehaald’, zegt een van de ondertekenaars van de petitie. Anderen verbazen zich erover dat ‘de gelden van de hondenbelasting nauwelijks doelgericht worden gebruikt’. Ook de discussie over ‘waarom geen kattenbelasting?’ duikt weer op.

Hondenbelasting
Maar hoe zit het eigenlijk met die hondenbelasting? Dit jaar wordt er 910.000 euro opgehaald. Omdat het innen van de belasting ook geld kost, houdt de stad netto 838.000 euro over. Het idee achter hondentaks is dat hondenpoepvoorzieningen in de stad ervan betaald moeten worden. Voor alle onderhoudskosten (onder meer de afvalbakken, hondenuitlaatplekken, maaien van hondenrenvelden en overige kosten) is de gemeente 215.000 euro kwijt.

Als de bezuiniging op de hondenuitlaatplekken wordt doorgevoerd, houdt de gemeente Enschede dus meer dan 7 ton over op hondenbelasting. Dat geld vloeit naar de algemene middelen en wordt dus voor zaken gebruikt die niets met honden te maken hebben. Maar verboden is dat niet. De hondenbelasting is geen ‘doelbelasting’ en mag wettelijk dus als een melkkoe worden gebruikt.

DCW
De bezuiniging op de hups heeft ook gevolgen voor personeel van de DCW. De uitlaatplekken worden namelijk twee tot vijf keer per week schoongemaakt, en dat wordt gedaan door Onderhoud Enschede, de verzelfstandigde buitendienst van de gemeente. Die zet daarvoor zeven werknemers in die via de sociale werkvoorziening bij de buitendienst zijn gedetacheerd. Als de bezuiniging op de hups wordt doorgezet, verdwijnen ook die zeven ‘kwetsbare arbeidsplaatsen’. „Voor die mensen zoeken we vervangend werk”, zegt wethouder Van Houdt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Ruud Rogier

Deel deze pagina: