Live Live

Dringend gezocht in Enschede: ict'ers

Vrijdag 20 oktober 2017 11:37

Dringend gezocht in Enschede: ict'ers

Enschedese wethouder Patrick Welman is tevreden over de forse daling van het aantal WW-uitkeringen in de stad. Die geeft aan dat er flink wat banen zijn bijgekomen.

De ontwikkelingen in de binnenstad hebben ook voor de werkgelegenheid in de retail en de horeca positieve gevolgen. Minder WW kan leiden tot een daling van het aantal bijstandsuitkeringen. Dat is eveneens goed nieuws voor gemeenten, omdat zij deze uitkeringen betalen.

Tekort aan ict'ers
Maar behalve tevredenheid over de daling van het aantal WW-uitkeringen zijn er grote zorgen over de ict-sector in Enschede en de rest van Twente. Er is een chronisch tekort aan nieuwe medewerkers in de ict, met name softwareontwikkelaars. Die technologen zijn amper te krijgen. Wethouder Welman: "Er is zelfs zo veel vraag naar, dat bedrijven bij het onderwijs al in het derde studiejaar op de stoep staan om talent te lokken."

Op zich is de instroom van aanstormende ict'ers in het onderwijs goed, aldus Welman. "Maar helaas duurt het nog even voordat veel van deze studenten op de arbeidsmarkt komen, terwijl deze ingenieurs nu zo hard nodig zijn." Het gevolg is dat ict-bedrijven geregeld 'nee' moeten verkopen aan klanten. "Dat dwingt tot het nemen van onorthodoxe maatregelen, zo snel mogelijk." Voor de lokale overheden ligt daar een taak, meent Welman. "Bijvoorbeeld door wervingscampagnes te houden in het buitenland, zoals Italië en Spanje. Het Expat Center Twente, Twente Boarding en Twente.com kunnen daar ook een rol in spelen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Annina Romita

Deel deze pagina: