Live Live

Doorbraak slimme vliegveldverlichting uit Twente

Gepubliceerd: Donderdag 29 maart 2018 15:56

Doorbraak slimme vliegveldverlichting uit Twente

Met testlocatie en Experience Center op Twente Airport rekent Haaksbergense technologiebedrijf op wereldwijde doorbraak slimme vliegveldverlichting. „Komende jaren 80 man extra nodig.”

Hans van der Kuil van USE System Engineering ziet het helemaal voor zich. Over een paar weken komen klanten uit de hele wereld, vanaf de luchthavens Düsseldorf en Schiphol, met de helikopter naar Twente Airport, om te zien hoe de vliegveldverlichting van zijn bedrijf in de praktijk werkt.

Heliplatform
Daarvoor wordt het nieuwe heliplatform en ook een deel van de startbaan voorzien van deze ‘slimme lampen uit Twente’. Bovendien wordt momenteel direct naast de baan een hangar omgebouwd tot Experience Center voor USE.

De testlocatie op de voormalige vliegbasis moet zorgen voor de definitieve doorbraak van het verlichtingssysteem. „We gaan nu helemaal los”, zegt Van der Kuil (54), oprichter en directeur van USE. Het technologiebedrijf uit Haaksbergen heeft vier jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de revolutionaire verlichting voor start- en landingsbanen.

Energiebesparing
Niet alleen zorgt het systeem volgens Van der Kuil voor een flinke energiebesparing, ook kunnen er door sensoren allerlei functies aan worden toegevoegd. „Daardoor krijg je bijvoorbeeld op afstand veel informatie over de onderhoudstoestand van de verlichting en de baan, maar ook of en waar er precies ijsvorming op een vliegtuig is. Zo kan een vliegtuig gerichter ijsvrij worden gemaakt. Dat levert tijdwinst op. Dat gebeurt ook doordat de lampen individueel aangestuurd kunnen worden, waardoor ze één voor één oplichten en zo als gids dienen om vliegtuigen sneller op de juiste plek te krijgen. Zeker in de luchtvaart is tijd geld. Passagiers er uit, passagiers er in én gaan met die banaan; dat willen luchtvaartmaatschappijen. Elke vertraging kost heel veel geld.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita

Deel deze pagina: