Live Live

Doodle-dictee: taal van de verbeelding

Gepubliceerd: Woensdag 25 maart 2020 20:01

Doodle-dictee: taal van de verbeelding

Jan Doodle, Enschedeër en tekenaar van zwart-witte ‘doodles’, is gestart met een doodle-dictee. Jonge en veel oudere kinderen krijgen veertien dagen lang een opdracht. Online. Tegen de verveling of, positiever gesteld: als opkikker voor de fantasie.

Ernst Bergboer | 1Twente

Voor alle duidelijkheid: een doodle-dictee heeft niets schools. Maurice van Lier, zoals Jan Doodle in het officiële bestaan heet, licht toe: “Het is een tekendictee, maar dat heeft niets net kennis te maken. Doodelen is de taal van de verbeelding, van de fantasie.”

Van Lier liep al langer rond met het idee van een Doodle-dictee. “Maar in deze tijd van dat virus, die rare dingen, dacht ik: ‘Je moet nu wat doen.’” Concept: elke dag om tien uur plaatst Van Lier een instructiefilmpje op zijn website. Iedereen kan meedoen. Tekentalent is niet nodig. “We zijn gewend dat tekenen netjes en mooi moet, bij doodelen dus juist niet”, zei Van Lier bij 1 Twente Vandaag, waar hij zijn initiatief vanmiddag toelichtte.

Het Doodle-dictee is geen wedstrijd. Het gaat volgens Van Lier vooral om het plezier dat kijkers en thuiszitters er zelf aan hebben. “Ik wil ze vertrouwd maken met doodelen, dat is het belangrijkste. Natuurlijk kun je je werk aan anderen laten zien. Wie het wil delen met de rest van de wereld, dat kan ook inspirerend zijn voor anderen, kan het met de hashtack ‘doodledictee’ op social-media plaatsen. Als je er @jandoodle bij vermeld, plaats ik het door.”

Meer info? Kijk dan op de site van Jan Doodle.


Beeld: Emiel Muijderman, © TC Tubantia

Deel deze pagina: