Live Live

AUDIO | Documentaire over Freek de Jonge eenmalig te zien bij Concordia in Enschede

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 09:40

AUDIO | Documentaire over Freek de Jonge eenmalig te zien bij Concordia in Enschede

Op zondag 14 juli is bij Concordia eenmalig de documentaire Freek te zien, over een van Nederlands grootste cabaretiers: Freek de Jonge. Freek leidt de film zelf in, en zal na afloop samen met zijn vrouw Hella vragen uit het publiek beantwoorden.

Freek is de vierde grote productie van de uit Oldenzaal afkomstige filmmaker Dennis Alink (29). Alink is zelf ook aanwezig bij de vertoning. Vier jaar geleden belde hij de cabaretier op met de vraag of De Jonge mee wilde werken aan een documentaire. De jonge filmmaker en de oude cabaretier (75) hadden meteen een klik. Ze voerden talloze gesprekken en Alink kreeg toestemming om de voorbereidingen op een nieuwe voorstelling van heel nabij te volgen. „Door veel bij hem te zijn, heb ik Freek echt leren kennen. Het vertrouwen in elkaar moet er ook zijn om zo’n film te kunnen maken”, zei hij onlangs in een interview in deze krant.

Honger naar aandacht

De documentaire komt in het jaar dat cabaret- en theaterveteraan Freek de Jonge zijn 75e verjaardag viert én 50 jaar op de planken staat. Filmmaker Dennis Alink legde zijn leven tot nu vast. Het applaus, zijn optredens, maar ook de confrontaties met cabaretcollega’s als André van Duin en Herman Finkers, en zijn vrouw Hella.

Zij is vanaf het begin van zijn solocarrière voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het decor, licht en kostuums. In de docu fungeert filmmaker Alink ook als geweten. Hij leidt de kunstenaar langs oude demonen en pijnpunten zoals zijn tomeloze ambitie en onstilbare honger naar aandacht.

Tekort geschoten
75 jaar is Freek, dus wordt ook de balans in de documentaire opgemaakt. Wat heeft hij goed gedaan en kan hij de keren dat hij als artiest én als mens tekort heeft geschoten nog rechtzetten? Geleidelijk ontstaat het beeld van een man voor wie de bühne verlaten geen optie is.

Na zoveel jaren blijkt Freek nog altijd bevangen door de magie van het theater, van de mogelijkheid telkens opnieuw te kunnen beginnen. Daarbij wordt hij geholpen door zijn vrouw Hella en muzikale duizendpoot Robert Jan Stips. De eerste is al . En verder wordt Freek de Jonge natuurlijk zijn hele leven lang al voortgedreven door de enige echte onuitputtelijke motor achter zijn gehele carrière: de lach.

Freek, met Q&A met Freek en Hella de Jonge, zondag 14 juli, 20 uur in Concordia aan de Oude Markt. Het gesprek wordt geleid door producent en regisseur Merel ten Elzen. Kaarten: 9,50 euro via concordia.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Filmstill uit 'Freek'


1Twente sprak op de radio met filmmaker Dennis Alink. Beluister het interview hieronder terug. 

Deel deze pagina: