Live Live

Documentaire over Bad Boekelo op TV Enschede

Gepubliceerd: Vrijdag 27 maart 2015 10:58

Documentaire over Bad Boekelo op TV Enschede

Op TV Enschede is paasmaandag de documentaire Zee op de Heide te zien. In deze documentaire over het oude Bad Boekelo vertellen de finalisten van een lezersactie van de TC Tubantia hun verhaal. Het gaat om persoonlijke verhalen en anekdotes rondom het golfslagbad. Ook zijn er unieke historische beelden van het bad te zien. Zee op de Heide is tweede paasdag te zien om 18.00 uur en wordt elk uur herhaald. Ook is de uitzending beschikbaar bij Uitzending Gemist.

In de ruim vijftig jaar (1934-1988) dat Bad Boekelo met zout water en golfslag bestond, was het een regionale topattractie. In een tijd dat het massatoerisme nog niet bestond en er géén grote recreatieplassen of subtropische zwembaden waren, trok het Twentse bad elk jaar zo’n 85.000 bezoekers. Een golfslagmachine zorgde in het langgerekte bassin eens per uur voor flinke golven. Met een sirene werden de golven aangekondigd. Als er vanaf de jaren 70 meer recreatieparken en kuuroorden komen en de bevolking mobieler wordt, krijgt het golfslagbad het moeilijker. In 1988 gaat Bad Boekelo failliet, waarna alleen het hotel een doorstart maakt.

Ook op eerste paasdag een documentaire
Op eerste paasdag wordt om 18.00 uur de documentaire Oerijssel – Zunnewende uitgezonden. Deze wordt de hele avond elk uur herhaald. Presentatrice Margje Fikse gaat in de documentaire op zoek naar de laatste restanten volksgeloof in de streekcultuur van Overijssel. Ze gaat op onderzoek naar spoken, paasvuren en wonderbomen. Oerijssel – Zunnewende gaat over het heimelijk verlangen naar de mystiek van het verre verleden. Het verhaal brengt de kijker door het landschap van Overijssel, vanaf de donkere dagen, via de vruchtbaarheidsfeesten in het voorjaar, naar het Zunnewende-ritueel op de langste dag van het jaar.

Radio en internet
Op de radio zijn bij Enschede FM beide paasdagen de vertrouwde programma’s te beluisteren, met daarin lokaal en regionaal nieuws. De site www.tvenschedefm.nl biedt tijdens de paasdagen het laatste nieuws uit Enschede. Op deze site is de complete radio- en televisieprogrammering voor de paasdagen te vinden.

Deel deze pagina: