Live Live

Documentaire Oorlog in Overijssel bij lokale omroepen

Dinsdag 28 april 2015 12:17

De documentaire Oorlog in Overijssel is op Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei, te zien bij de lokale omroepen in Overijssel. De documentaire wordt uitgezonden om 18.00 uur, waarna de film dezelfde avond nog diverse malen herhaald wordt.

De documentaire is de afgelopen maanden vertoond in tal van bioscopen en dorpshuizen in Overijssel. Bij die voorstellingen was er veel belangstelling voor de unieke beelden van het dagelijks leven in Overijssel tijdens de bezetting. In de film zitten zeldzame fragmenten uit de archieven van het Polygoon-journaal, Nederlands Filmmuseum, Rijksvoorlichtingsdienst en van het Duitse en Canadese leger. Ook zijn beelden van filmamateurs gebruikt.

De documentaire wordt speciaal voor de tv-uitzending ingeleid door de Overijsselse commissaris van de Koning Ank Bijleveld. “Het is ontzettend belangrijk om juist in deze tijd goed na te denken over het feit dat er mensen zijn overleden voor onze vrijheid. De democratie zoals wij die nu kennen is dan ook niet vanzelfsprekend.” Volgens Bijleveld moet de geschiedenis doorgegeven worden. “Er zijn steeds minder mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt en wat we dan ook moeten doen is de verhalen vertellen. Laten zien wat er is gebeurd. Dat doen we met deze film.”

“Het is uiteraard belangrijk dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog verteld blijven worden. Daarom hebben we ons ingespannen om deze documentaire op 5 mei uit te zenden bij de lokale tv-zenders in Overijssel”, zo vertelt Michel van der Voort, directeur van het Regionaal Mediacentrum Twente. “Een medewerker van TV Enschede FM kwam met het idee om deze documentaire uit te zenden. Daarop is besloten om alle lokale omroepen in Overijssel in te schakelen, zodat zoveel mogelijk inwoners van de provincie de indrukwekkende oude beelden kunnen bekijken. Het is  onze bedoeling dat de lokale omroepen in Overijssel voortaan meer uitzendingen gezamenlijk op radio en tv brengen.”

De documentaire Oorlog in Overijssel is op 5 mei om 18.00 uur te zien bij: AA Visie (Almelo), RTV Borne, Deventer RTV, TV Enschede, RTV Sternet (Haaksbergen), Noos TV (Hardenberg), HOi TV (Hellendoorn), Hengelo TV, Hofstreek TV (Hof van Twente), RTV Raalte, Delta TV (Twenterand) en RTV Zoo (Zwolle). De film is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Historisch Centrum Overijssel, Ronron Audiovisuals, de Provincie Overijssel en het Bevrijdingsfestival Overijssel.


Commissaris van de Koning Ank Bijleveld staat bij een bomscherf in Goor. 
Dit oorlogsmonument is ter nagedachtenis aan een bombardement in 1945 waarbij ruim tachtig doden en vele gewonden vielen.

Deel deze pagina: