Live Live

Dirk en Gerda 70 jaar getrouwd: ‘Ik was direct stapelgek op haar’

Gepubliceerd: Maandag 01 april 2019 11:02

Dirk en Gerda 70 jaar getrouwd: ‘Ik was direct stapelgek op haar’

Fietsen op de Hengelosestraat, dat was midden in de oorlog het verzetje voor tieners. Dirk en Gerda leerden elkaar zo kennen. Ze zijn inmiddels zeventig jaar getrouwd.

Dirk Vormeer (94) en Gerda Vormeer-Busscher (93) vieren deze zaterdag in het Van der Valkhotel hun zeventigste trouwdag. Aan tafel zitten neven en nichten, vrienden en de burgemeester. Het echtpaar trad in het huwelijk op 26 maart 1949, in het stadhuis van Enschede. Het feest was op een boerderij op de Hoge Boekel. Na zeventig jaar zijn ze nog steeds blij met elkaar. „We hebben nooit trammelant gehad, wel meningsverschillen. Nu wat meer, want hij vraagt vaak hetzelfde, daar word ik kribbig van. Maar ik doe ’m niet weg”, zegt zij. „Ik heb wat operaties gehad en toen heeft hij mij geholpen.”

Kinderen
Dat ze geen kinderen hebben gekregen, vinden ze allebei jammer. Haar drie zussen zijn inmiddels overleden, net als zijn vijf broers en zussen. Dirk Vormeer is geboren in Losser. „Ik weet van niks”, zegt hij met een glimlach. Dirk werkte 42 jaar bij pianowinkel Steinmann. „Ik ben pianostemmer geweest. Ik heb heel wat piano’s weggebracht. Met Albert ten Kate de trap op. En dan liep ik onder.”

Verkering
Gerda Vormeer-Busscher is geboren in Usselo en heeft 35 jaar naailes gegeven. Ze woonden 43 jaar aan de Goolkatenweg. Na het trouwen woonden ze aan de Voortsweg. „We hebben zes jaar verkering gehad”, vertelt zij. Ze leerden elkaar kennen in de oorlog, tijdens ‘het fietsen’ op de Hengelosestraat. „Er was niks, ook geen dansen”, legt ze uit. „Ik dacht: als ik die niet krijg, dan begin ik er niet aan.” Hij: „Ik was direct stapelgek op haar.”

Ze wonen nu alweer zes jaar in verzorgingshuis De Hatteler. Lopen gaat langzaam, maar wel zonder hulpmiddelen. „Ik doe alles zelf nog”, zegt zij. „Ik kan alles nog goed onthouden. Ik lees elke dag de krant.” Burgemeester Onno van Veldhuizen gaat weg en bedankt het echtpaar. „Ik vond het heel mooi om hier te zijn”, zegt hij. „Jullie zijn een mooi voorbeeld. Dat ga ik thuis aan mijn vrouw vertellen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: