Live Live

Dirigent Stok en koor Consensus Vocalis uit elkaar

Gepubliceerd: Woensdag 11 juli 2018 11:20

Dirigent Stok en koor Consensus Vocalis uit elkaar

Het bestuur van het Enschedese koor Consensus Vocalis, bekend van onder meer de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion in Oldenzaal, heeft de samenwerking met dirigent en artistiek leider Klaas Stok met ingang van 1 juli beëindigd.

De dirigent en zijn bestuur verschillen van mening over de toekomstige koers van het koor dat sinds 2009 bezig is zich te ontwikkelen tot een professioneel gezelschap en inmiddels de vaste partner is geworden van de Nationale Reisopera.

In een brief aan de koorleden en stakeholders schrijft het bestuur dat de kwaliteiten van Stok als dirigent niet ter discussie staan. Het verschil van inzicht spitste zich vooral toe op de toekomstige vervulling van de functie van artistiek leider. Die zou in de nieuwe plannen nog slechts een adviserende functie hebben. Stok kon zich daarmee niet verenigen.

Faas, de huidige zakelijk leider, is inmiddels benoemd tot algemeen directeur. Het koor hoopt zo snel mogelijk een nieuwe artistiek leider te vinden. Ook komt er een artistieke adviesraad.

Klaas Stok was 22 jaar bij Consensus Vocalis betrokken. Hij dirigeerde talloze keren de uitvoeringen van de Matthäus Passion en het Weihnachts Oratorium in Oldenzaal. Daarnaast was hij als koorleider en dirigent ook nauw betrokken bij het Nederlands Kamerkoor. Per 1 augustus treedt Klaas Stok in dienst als chef-dirigent van het koor van de Duitse omroep NDR.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Toma Tudor

Deel deze pagina: