Live Live

Demcon Technology Center én appartementen op Kennispark

Donderdag 14 december 2017 08:26

Demcon Technology Center én appartementen op Kennispark

Er moeten appartementen komen op het Kennispark, het bedrijvenpark bij De Grolsch Veste. Daar zet de gemeente Enschede op in. Het toevoegen van een woonfunctie is de wens van bedrijven aldaar.

„Buitenlandse werknemers van de technologiebedrijven op het Kennispark willen graag dicht bij hun werk wonen. Ook buitenlandse studenten van de UT - dat zijn er nu circa 3.000 - willen het liefst op of dichtbij de campus wonen”, zegt wethouder Patrick Welman.

Het stadsbestuur van Enschede heeft zich laten inspireren door de ontwikkelingen op de campus Adlershof, in Berlijn. „Daar is al gerealiseerd wat wij ook willen. Er is in Europa een slag gaande om hoogopgeleid talent. Bij de keuze die deze hoogopgeleiden maken speelt niet alleen de kwaliteit van de universiteit en de aanwezigheid van aantrekkelijke bedrijven een rol, maar zeker ook hun woonwensen.”

Brug naar UT
Het Kennispark moet via een brug over de Hengelosestraat worden verbonden met het UT-terrein. Die brug moet worden gebouwd in nabijheid van de kruising Hengelosestraat-Auke Vleerstraat. Daar komt ook een iconisch bedrijvencentrum (oppervlakte 10.000 vierkante meter), waarvoor momenteel plannen worden gemaakt. Samen met technologiebedrijf Demcon spant de gemeente zich in voor de bouw van dit bedrijvencentrum, dat onderdak moet bieden aan kleine hightechbedrijven en waar ook Demcon zelf ruimte wil gaan huren. De bouwkosten worden geraamd op 15 miljoen euro.

Technology Center
Demcon (450 werknemers, van wie 350 in Enschede) bouwt onder meer medische robots. Het bedrijf gaat op de plek waar nu nog het BTC staat met 5.000 vierkante meter uitbreiden op Kennispark. In het nieuwe Demcon Technology Center komen een cleanroom, instrumentmakerij en assemblagewerkplaats. Bovendien biedt het straks onderdak aan een demonstratie- en servicecentrum van EMS. Demcon gaat hiervoor een samenwerking aan met EMS, dat in Maastricht en Brussel is gevestigd.

EMS verkoopt systemen waarmee precisiemetingen worden verricht en voert deze 3D-metingen ook in opdracht van derden uit. In het Demcon Technology Center, dat eind volgend jaar in gebruik wordt genomen, gaan tussen de 200 en 300 mensen aan de slag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Demcon

Deel deze pagina: